Печерський суд закрив справу щодо прем`єра Шмигаля за незаконне розголошення інформації

Прокурор просив оштрафувати прем’єра і призначити додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати посаду.
Важливо
Печерський суд закрив справу щодо прем`єра Шмигаля за незаконне розголошення інформації
Денис Шмигаль / Фото: president.gov.ua
16 Лютого 2024, 07:35
читать на русском

Печерський районний суд Києва закрив справу щодо Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за звинуваченнями у незаконному розголошенні інформації про викривача.

Про це повідомив "Главком" з посиланням на дані судового реєстру.

Протокол на голову Кабміну було складено ще 10 січня. Тоді Національне агентство з питань запобігання корупції вказало, що реагуючи на повідомлення про корупцію Денис Шмигаль доручив розібратися з цим питанням голові Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Івану Рудому, дії якого оскаржував викривач.

Дізнавшись про це, Рудий порушив дисциплінарне провадження стосовно викривача, яким виявився чинний працівник азартної Комісії.

Прокурор просив оштрафувати прем’єра і призначити додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати посаду. Однак сам прем’єр вини не визнав, зазначаючи, що у зверненні не було згадки про те, що воно стосується корупційних правопорушень, а отже його вивчали на підставі закону про звернення громадян, а не закону про запобігання корупції.

Очільник уряду також вказував на порушення НАЗК термінів складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Зрештою, суддя Печерського районного суду Світлана Гречана (про те, як ця суддя закриває "гучні" справи, можна прочитати тут) констатувала відсутність прямого умислу у Дениса Шмигаля з вчинення адмінправопорушення. У протоколі НАЗК не визначено мету та мотив вчинення адміністративного правопорушення з боку прем’єра Дениса Шмигаля. З огляду на принцип презумпції невинуватості, «недоведені подія та вина особи мають бути прирівняні до доведеної невинуватості цієї особи». Відтак справу було закрито за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Читайте також

1