Перевірка меню у дитсадку чи школі: поради МОЗ
У Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що вже в усіх школах і садочках почали готувати їжу для дітей за новими рецептами та правилами.
Як відомо, технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.
Що змінилося у приготуванні страв для дітей у закладах освіти:
- У стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
- Зменшена кількість соків.
- Знижені норми споживання хліба та картоплі.
- Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
У столових дитсадків та шкіл тепер немає місця ковбасним виробам, сосискам, рибним, м’ясним та плодоовочевим консервам, кондитерським виробам.
Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування, - додали у МОЗ.
Для того, аби перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна зайти на сайт МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви.
У відомстві зазначають, якщо ви виявите порушення, то модна звернутися до адміністрації закладу, а в разі потреби – залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби.
Представниця Держпродспоживслужби Галина Провізіон у коментарі "Українському радіо" сказала, як батькам перевірити меню у школі та чи відповідають йому приготовані страви.
За її словами, попри те, що згідно з карантинними вимогами, батьків до школи, а тим паче у їдальню не пускають, вони є членами батьківського комітету, і можуть входити до складу бракеражної комісії (орган внутрішнього контролю за якістю продуктів та страв, готових до видачі і споживання), яка може контролювати питання дотримання нових харчових норм у закладах освіти.
Якщо до складу певних страв і меню входять алергени, їхній перелік має бути наданий у вільному доступі батькам та дітям. Хтось із батьківського комітету може контролювати організацію питного режиму, та стан приготування страв, і розповідати про результати контролю іншим батькам на зборах. Батьки повинні мати доступ до інформації, - зазначила вона.
Нагадаємо, з 1 січня 2022 року у всіх школах України з'явилось оновлене меню зі 160 страв, з меншою кількістю солі, цукру та жирів. При цьому збільшено кількість споживання м'яса, риби, молока, свіжих продуктів та фруктів.
Читайте також наш матеріал: Проблеми не лише з розмірами: у мережі порівнюють страви з оновленого меню Клопотенка
Читайте також