Більше "молочки" та менше спецій: Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитсадків

Меню на 95% лишилося таким, як у школах
Більше "молочки" та менше спецій: Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитсадків
Їжа, харчування Фото: Pexels
8 Грудня 2021, 13:17
читать на русском

Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту "Нове шкільне харчування" Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків.

Про це Клопотенко розповів в інтерв’ю Укрінформу.

Уже закінчив над роботу над новим меню для садочків. Ми зі шкільного прибрали деякі спеції (наприклад, хмелі-сунелі) та зменшили кількість продуктів, що використовуються. Малим треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Але меню на 95% лишилося таким, як у школах. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам, - розповів шеф-кухар.

За словами Клопотенка, повне впровадження і результати реформи харчування українці відчують через 2,5 - 3 роки. За цей час система харчування повинна перезапуститися.

Що з новим  меню для школярів

У травні 2021 року відбулась презентація оновленого меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні та містить 160 страв. Акцент поставлений на корисність та враховано національні вподобання українців. Рецепти затверджені МОН і МОЗ, розміщені на сайтах міністерств та платформі CutFood.

З 1 вересня цього ж року в 4 тис. шкіл було впроваджено ці новинки. З 1 січня усі навчальні заклади мають запровадити оновлені норми для харчування (наразі діють нормативні документи 1956 року).

Згідно з новими нормами харчування, школярів не будуть годувати сосисками, ковбасами, рибними консервами. Також обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, додали більше овочів, фруктів, злаків, молочних та м'ясних продуктів.

Зараз ще реформую ПТУ, де вчаться кухарі, бо слід повністю завершити оновлення в закладах освіти. А далі планую змінити меню в лікарнях, тюрмах і СІЗО, в армії. Хоча в ЗСУ вже була реформа, там у цілому все о’кей (ну, може не все, але на нормальному рівні). Якщо ми нормально запустимо шкільну реформу, то все інше – взагалі не проблема. В мене все є – і ресурс, і люди, просто треба час, - зазначив Клопотенко.

Нагадаємо, що дружина президента Олена Зеленська розповіла про реформу шкільного харчування в Україні. За її словами, на тематичних форумах обговорили нове меню та переобладнання харчоблоків. Зеленська закликала громади проводити й у школах уроки з культури харчування. Це потрібно, щоб виростити здорове покоління.

Читайте також

1