Перевірки на митниці можуть повернути від 1 липня

Повернення податкової системи до довоєнних умов є одним із зобов'язань української влади перед МВФ
Головне
Перевірки на митниці можуть повернути від 1 липня
Митниця, автомобілі, кордон Фото: https://t.me/zaporizka_sish/4010
20 Квітня 2023, 14:14
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрований проєкт змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю у період дії воєнного стану. Проєкт подали народні депутати з фракції "Слуга народу" Олександр Сова та Данило Гетманцев.

Проєкт закону №9224 розміщений на сайті парламенту.

Проєктом закону пропонується з 1 липня 2023 року відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок (зустрічних звірок) дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Перевірки стосуватимуться своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів.

Також планується установити, що у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів після податкового повідомлення-рішення, адміністративні стягнення за порушення митних правил не накладаються протягом воєнного стану.

Як зазначається у пояснювальній записці, з березня 2022 року в Україні зупинено проведення митними органами документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи.

"Документальні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів є однією із форм митного контролю, під час якої перевіряються дані митних декларацій та відомості у них. Проте на сьогодні митні органи позбавлені можливості здійснювати одну із форм митного контролю, обов’язковість якої визначено умовами Міжнародної конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур", - йдеться в документі.

Нагадаємо, в січні Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Документом пропонується з 1 липня скасувати податкові пільги, введені після початку війни, а також повернути податкові перевірки.

Повернення податкової системи до довоєнних умов є одним із зобов'язань української влади перед МВФ.

1