Перша фаза епідемії: у Маріуполі зафіксували поодинокі випадки холери та дизентерії

Рівень смертності лише зростає серед цивільного населення
Перша фаза епідемії: у Маріуполі зафіксували поодинокі випадки холери та дизентерії
Зруйнований Маріуполь (скріншот відео)
6 Червня 2022, 12:22
читать на русском

У зруйнованому  та окупованому Маріуполі зафіксували перші поодинокі випадки холери та дизентерії. Місто потрапило у першу фазу епідемії.

Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко під час телемарафону Єдині новини, повідомляють "Українські новини".

Все те, що потрапляє в акваторію моря, все те, що потрапляє не тільки в акваторію моря, а всі ті джерела, звідки береться вода через дренаж, ми ж розуміємо – неглибокі могили дають відповідні результати, гниття сміття на вулицях – все це потрапляє у воду, у море, у джерела питної води та ризик епідемії не просто загрозливий, а він уже такого рівня, що в принципі ми фіксуємо поодинокі випадки, наскільки ми можемо фіксувати, що дозволяють говорити, що епідемія в принципі розпочалася, - зазначив Андрющенко.

За його словами, причини смерті дуже важко фіксувати, але рівень смертності лише зростає. Все це говорить про те, що фактично Маріуполь уже потрапив у першу фазу епідемії. Частково це підтверджують інші джерела, а місто закривають на карантин.

Наразі це легший варіант карантину, більш бюрократичний. Але я думаю, що і там уже розуміють, що епідемія пішла, - сказав він.

Щодо епідемії, радник мера додав, що це може бути холера, банальна епідемія дизентерії, а також будь-яка вірусна епідемія, пов'язана зі шлунковим трактом.

Тобто як наслідок антисанітарії це може виникнути. Але найстрашніше, що навіть така ніби банальна річ як дизентерія в нинішніх умовах непрацюючої медичної системи, відсутність ліків, відсутність лабораторій, відсутність всього того, до чого ми звикли, відсутність вакцин у Маріуполі, навіть така штука як епідемія дизентерії може призвести до десятків тисяч загиблих. Тут навіть і на холери не слід очікувати. А якщо холера, то взагалі наслідки дуже складно прорахувати, - зазначив Андрющенко.

Нагадаємо, що головний державний санітарний лікар Ігор Кузін запевняє, що Україна готова до можливого спалаху холери, але допускає ймовірність захворювання лише на територіях, де відбуваються бойові дії та існують проблеми з водою.

Читайте також