В Україні можливий спалах холери – Кузін

Протихолерна вакцина в Україні є
Важливо
В Україні можливий спалах холери – Кузін
30 Травня 2022, 07:20
читать на русском

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін запевняє, що Україна готова до можливого спалаху холери, але допускає ймовірність захворювання лише на територіях, де відбуваються бойові дії та існують проблеми з водою.

Про це він сказав в інтерв’ю ZN.UA.

Є чіткі системи епідеміологічного нагляду і моніторингу за холерою. Є відповідні накази, які рейтингують регіони країни за трьома групами. Кожен випадок діареї з важким перебігом підлягає окремому лабораторному дослідженню. Такі дослідження розпочинаються щороку з 1 травня, і закінчуються в кінці літа, коли минає епідсезон цієї хвороби, – зазначив Кузін.

За його словами, зараз всі випадки проходять через систему центрів контролю та профілактики хвороб. Крім того, для забезпечення епідеміологічного нагляду з поверхневих водойм, з місць рекреації, річок, водозабору збираються зразки. Також досліджується питна вода. За весь цей час моніторингу, як зазначив санлікар, не було зафіксовано навіть підозрілих на холеру випадків.

Робота ведеться щодня. На рівні кожної області є відповідні плани готовності з чітким переліком лікарень, які включаються в той чи інший процес; певним матеріально-технічним забезпеченням, в тому числі щодо незнижувального запасу лікарських засобів — антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів. Шляхом такої системи епідеміологічного нагляду навіть один випадок холери буде доволі швидко діагностований, і запуститься система реагування, яка дозволить його локалізувати, – заявив Кузін.

Він також запевнив, що в Україні є вакцина проти холери. Санлікар пояснив, що її ефективність в середньому становить 80-85%. Зазвичай таку вакцину використовують в африканських або в країнах, ендемічних по холері. Тобто там, де є високий ризик розвитку цієї хвороби. Кузін запевнив, що, враховуючи клімат України, використання протихолерної вакцини не є рекомендованим. За словами санлікаря, в Україні холера може бути більше заносною або точковою, тобто не є притаманною для всієї території країни.

Однак певний резерв вакцини ми зараз все одно запитали у ВООЗ. Переважно для потреб системи охорони здоров’я або вакцинації медпрацівників, – зазначив Кузін.

За його словами, на непідконтрольних Україні територіях ситуація може бути критична, бо нема доступу до інформації, немає розхідних матеріалів.

Нагадаємо, як стало відомо українським розвідникам, окупанти почали готуватися до епідемії холери в прикордонних з Україною областях. Відповідальність за це традиційно спробують перекласти на Україну, звинувативши у "застосуванні біологічної зброї".