Pfizer оголосив про ефективність модифікованої вакцини проти штаму "Омікрон"

Адаптовану вакцину рекомендують дорослим віком від 12 років і дітям
Pfizer оголосив про ефективність модифікованої вакцини проти штаму "Омікрон"
COVID-вакцина Pfizer/BioNTech Фото: NHEE News
14 Жовтня 2022, 17:30
читать на русском

Американська фармкомпанія Pfizer та її німецький партнер BioNTech розповіли про позитивні результати випробувань бустерної дози їхньої двовалентної вакцини проти COVID-19.

Про це свідчать результати клінічних досліджень, у яких взяли участь близько 80 дорослих пацієнтів, повідомляє Reuters.

Двовалентна вакцина Сomirnaty Original & Omicron BA.4/BA.5 адаптована для боротьби проти двох штамів: оригінального та "Омікрону" з його субваріантами BA.4 і BA.5.

У компаніях заявили, що бустерне щеплення цією вакциною викликало сильну імунну відповідь і добре переносилося пацієнтами, яких тестували.

Розробники заявили, що бустерна доза за один тиждень значно підвищила рівень нейтралізуючих антитіл проти варіантів BA.4/BA.5.

Попередні дані також показали, що у віковій групі 55+ років двовалентна вакцина викликала кращу реакцію нейтралізуючих антитіл проти підваріанту "Омікрону" BA.4/5, ніж вакцина проти оригінального штаму.

"Хоча ми очікуємо на остаточні дані про імунну відповідь після клінічних випробувань нашої адаптованої до Omicron BA.4/BA.5 двовалентної вакцини у найближчі тижні, ми раді бачити обнадійливі результати вже за тиждень після вакцинації молодих і старших людей", – сказав виконавчий директор Pfizer Альберт Бурла.

Нагадаємо, вакцина Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 націлена не лише на оригінальний штам SARS-CoV-2, а й на підваріанти "Омікрону" BA.4 і BA.5. Ця вакцина є адаптованою версією мРНК вакцини проти COVID-19 Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

Такі специфічні вакцини, розроблені Pfizer і Moderna проти "Омікрону", уже отримали "зелене світло" у кількох країнах, зокрема у США.

Європейська медична агенція (EMA) рекомендувала дозволити адаптовану двовалентну вакцину Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 для людей віком від 12 років, які пройшли принаймні первинний курс вакцинації проти COVID-19.

Читайте також