Pfizer заявила про ефективність їхньої вакцини проти коронавірусу-мутанту

У компанії стверджують, що вакцина захищає від нового штаму коронавірусу, знайденого у ПАР та Великій Британії
Важливо
Pfizer заявила про ефективність їхньої вакцини проти коронавірусу-мутанту
Вакцина (фото: Shutterstock)
8 Січня 2021, 16:50
читать на русском

У компанії Pfizer, яка розробила вакцину від коронавірусу спільно з німецькою BioNTech, заявили про її ефективність проти нового штаму коронавірусу, виявленого у Великій Британії та Південній Африці.

Про це повідомила агенція AP.

Дослідження нових штамів в американській лабораторії, показали, що вакцина може нейтралізувати їх.  Досліди проводили біологи Pfizer та медики-науковці з університету Техасу в США.

З`ясувалося, що в обох різновидів вірусу є спільна мутація N501Y, а саме невелика зміна шиповидного білка, який оточує вірус.

Дослідники взяли зразки крові 20 осіб, які щеплені вакциною Pfizer/BioNTech, та подивилися, якою буде реакція на вірус. У лабораторних умовах антитіла успішно нейтралізували небезпеку.

Це дуже обнадійливе відкриття, що принаймні ця мутація, одна з тих, що найбільше стривожили усіх, схоже, не є проблемою для вакцини,  - зазначив головний науковий експерт Pfizer Філіп Дормітцер.

Учений зазначив також, що якщо вірус мутує настільки, що вакцину потрібно буде змінювати, це буде нескладно зробити.

Зауважують, що нині йдеться про попередні висновки, до них ще немає коментарів інших експертів.  Також вакцину ще не тестували на одному з варіантів південноафриканської мутації, E484K.

Читайте також

Нагадаємо, новий штам коронавірусу, який уже виявили у 22 європейських країнах, може замінити інші в Європі та частині Азії. Про це заявив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Ханс Клюге. Він назвав поточну ситуацію "переломним моментом в ході пандемії", оскільки Європа зіткнулася з проблемою зростання числа випадків захворювання і появи нових штамів вірусу, що викликає COVID-19.

1