Підозрюваний у мільйонних преміях ексглава "Нафтогазу" Коболєв хотів виїхати з України

Екскерівник "Нафтогазу" планував провести 10 днів за межами країни
Важливо
Підозрюваний у мільйонних преміях ексглава "Нафтогазу" Коболєв хотів виїхати з України
Андрій Коболєв (Фото: УНІАН)
17 Жовтня 2023, 14:34
читать на русском

Колишній керівник державної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, підозрюваний у привласненні коштів в особливо великих розмірах, готувався до виїзду з країни.

Про це повідомляє "Главком" з посиланням на судовий реєстр.

Вищий антикорупційний суд 13 жовтня розглянув клопотання адвоката Коболєва, яке стосувалося тимчасової видачі паспорта для виїзду за кордон. Захисник переконував суд: екскерівнику "Нафтогазу" необхідно на десять днів (з 18 по 28 жовтня 2023 року) виїхати за кордон "у зв`язку із робочими та сімейними питаннями". Зокрема, у Коболєва були заплановані зустрічі у Німеччині та Польщі.

Водночас підозрюваний не може перетнути держкордон, оскільки здав свій паспорт на зберігання до міграційної служби. Таке рішення суд ухвалив 25 вересня, коли змінював запобіжний захід Андрію Коболєву. Тоді ж Феміда зняла обмеження у пересуванні підозрюваного – йому дозволили вільно їздити країною (до цього діяло обмеження – не відлучатися за межі Києва та Київської області без дозволу детективів, прокурорів та суду).

Вивчивши клопотання адвоката Коболєва, слідчий суддя наголосив: чинний Кримінальний процесуальний кодекс не містить норм, які дозволяли б тимчасово повернути паспорт. Порушене адвокатом питання по суті є клопотанням про зміну запобіжного заходу, вважає суд.

Крім цього, Феміда звернула увагу, що підозрюваний та його захисник щонайменше за місяць знали про зустрічі, які заплановано за кордоном на жовтень 2023 року. Однак під час перегляду запобіжного заходу 25 вересня сторона захисту про це нічого не говорила.

У підсумку антикорупційний суд залишив без розгляду клопотання захисника Коболєва про тимчасову видачу паспорта для виїзду за кордон.

Нагадаємо, Андрій Коболєв був головою правління НАК "Нафтогаз України" з 26 березня 2014 по 28 квітня 2021 року.

У січні 2023 року САП та НАБУ повідомили Коболєву про підозру щодо отримання ним 2018 року $10 млн (на той час 260 млн грн (сума перевищує нормативно визначені розміри таких виплат – 37,48 млн грн) премії за перемогу над "Газпромом" у Стокгольмі на $4,6 млрд. Він, зловживаючи службовим становищем самостійно ініціював розгляд наглядовою радою питання про виплату цієї премії й самостійно встановив її розмір.

Ексголові "Нафтогазу" загрожує від 7 до 12 років за ґратами. Зазначимо, що суд відмовився відправляти колишнього очільника "Нафтогазу" в СІЗО. На початку березня Коболєва зобовʼязали носити електронний браслет.

25 вересня цього року Коболєву вдвічі зменшили розмір застави, з 229 до 107 млн гривень і скасували електронний браслет.

Читайте також

1