Підозрюють сказ: на Житомирщині раптово померла молода жінка

У червні жінку вкусив за руку собака
Підозрюють сказ: на Житомирщині раптово померла молода жінка
Службовий собака, лабрадор (Фото: Flicr)
21 Серпня 2022, 07:22
читать на русском

У Бердичівській міській лікарні Житомирської області померла 25-річна жінка. Попередньо лікарі встановили діагноз – підозра на сказ, але остаточний висновок буде після отримання результату лабораторного аналізу.

Про це "Суспільне" розповів головний лікар Бердичівської центральної міської лікарні Анатолій Сова.

За словами Анатолія Сови, 18 серпня після обіду машиною швидкої допомоги жінку доправили до інфекційного відділення лікарні з підозрою на коронавірус – у пацієнтки була висока температура. Жінка перебувала під спостереженням, і після того, як за кілька годин в неї розпочалися інші клінічні прояви, її перевели до реанімаційного відділення.

У пацієнтки з’явилися клінічні ознаки – акрофобія, тобто жінка боялася будь-якого потоку повітря, значне слиновиділення, водобоязнь. Тобто це класичні клінічні ознаки, але офіційний діагноз буде після того, як ми зробимо розтин і матеріали передамо на вірусологічну лабораторію до Житомира, – сказав Анатолій Сова.

Головний лікар розповів, що зі слів чоловіка померлої, ще в червні під час відпочинку на водоймі жінку за руку вкусив собака. За медичною допомогою вона не зверталася. Перші прояви хвороби у вигляді високої температури з’явилися 17 серпня.

Результати аналізу, за яким буде остаточно встановлений діагноз, орієнтовно будуть відомі найближчими днями.

Загалом про померлу жінку відомо, що вона проживала з чоловіком та двома дітьми в одному з будинків на території дачного масиву Бердичівського району. Родина переїхала до Житомирської області після початку повномасштабних військових дій з південних районів України.

Як відомо, що ліків проти сказу не існує, у хвороби 100% летальність, єдиний шанс запобігти хворобі після укусу інфікованої тварини – екстрено вакцинуватись та ввести імуноглобулін проти сказу.

Нагадаємо, у Чернівцях скажена білка покусала двох перехожих. Люди проходили лікування, а на кількох вулицях міста оголошували карантин.

Читайте також