На Прикарпатті ціле селище закрили на карантин через скажену лисицю

Тварина вкусила мешканця одного з сіл Івано-Франківської області
На Прикарпатті ціле селище закрили на карантин через скажену лисицю
Лисиця (фото: Pexels)
30 Липня 2021, 16:39
читать на русском

В Івано-Франківській області скажена лисиця вкусила чоловіка на території власного господарства.

Про це повідомила пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Зазначається, що регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби  30 липня було встановлено сказ лисиці, яку знайшли на території особистого селянського господарства. Вона вкусила мешканця смт Більшівці.

Захворювання виявили за результатами лабораторного дослідження методом люмінесцентної мікроскопії.

Водночас селище Більшівці визнали небезпечною територією та закрили на карантин. А спеціалісти служби ветеринарної медицини на території проводять подвірний обхід, клінічний огляд всіх сприйнятливих тварин з метою виявлення хворих та/або підозрілих у захворюванні тварин, а також проводять профілактичну вакцинацію всіх сприйнятливих тварин.

Власників домашніх тварин закликали регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, повідомити службу ветеринарної медицини, або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобігання зараженню та загибелі домашніх тварин.


Довідка. Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке може передаватись людині чи тварині через укус та слину. Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитись від тварини, яка не виглядає хворою, але є носієм сказу. При цьому тварина може поводитись не агресивно, а лагідно облизувати того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон'юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Сказ вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами й завжди закінчується смертю. Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянках тіла з’являються свербіж і болі. Далі з’являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках – до року.

У разі укусу чи ослиненні необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Нагадаємо, що у Голосіївському районі столиці зафіксували випадок сказу у лисиці, яка вкусила жінку.

Читайте також

1