Підвищення мінімальної зарплати потрібно відтермінувати ще на рік - Гетманцев

За його словами, підвищення до 6 500 грн тягне за собою негативний вплив на бізнес та інфляційні процеси
Підвищення мінімальної зарплати потрібно відтермінувати ще на рік - Гетманцев
Зарплата (Фото з відкритих джерел)
26 Листопада 2020, 21:00
читать на русском

Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні потрібно відтермінувати на рік, тобто перенести на 1 грудня 2021 року.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев в етері телеканалу "Еспресо".

Гетманцев зазначив, що ще два місяці тому він подавав відповідну поправу до проєкту закону про державний бюджет про підвищення мінімальної заробітної плати з 6000 грн до 6500 грн, щоб перенести на 1 грудня наступного року.

В чому взагалі проблема з мінімальною заробітною платою? Мінімальну заробітну плату безперечно треба підвищувати, бо, загадаймо останні 5 років, коли обсяг чи розмір мінімальної заробітної плати був меншим, ніж прожитковий мінімум для працездатних, - сказав він.

За його словами, ми свідомо декларували, що ми сплачуємо людям гроші, на які вони фізично не можуть прожити. Це абсолютний нонсенс для нормальної цивілізованої держави. Чинна влада вже не мало зробила у питання покращення рівня життя українців.

Читайте також

Він навів також негативні наслідки, які потягне за собою підняття мінімальної зарплати:

  • негативний вплив на бізнес, оскільки це й збільшення податків;
  • вплив на інфляційні процеси.

Зарплату мінімальну треба підвищувати. Ми її підвищили до 5 тисяч гривень у цьому році – двічі підвищували. І в наступному році підвищуємо до 6 тисяч гривень – до розміру, який є більш-менш прийнятним.

Але підвищення до 6 500 грн тягне за собою вплив негативний на бізнес, бо це збільшення податків, збільшення податків, яке нараховується на Фонд оплати праці. І друге – це вплив на інфляційні процеси. Це розганяє інфляцію, оскільки стимулює споживання, - сказав Гетманцев.

Нагадаємо, що Данило Гетманцев уже заявляв, що підвищення мінімальної заробітної плати в Україні до рівня у 6500 гривень можуть відкласти до грудня наступного року.

За його словами, на сьогодні прожитковий мінімум у бюджеті вдвічі менший за фактичний, який рахує сама держава. Потрібно переглядати соціальні стандарти, які були заморожені у 2015 році на вимогу МВФ урядом Яценюка.