"Слуга народу" заявив, що підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн можуть відкласти до грудня 2021 року

На сьогодні прожитковий мінімум вдвічі менший за фактичний
"Слуга народу" заявив, що підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн можуть відкласти до грудня 2021 року
Данило Гетманцев (фото: УНІАН)
13 Жовтня 2020, 09:38
читать на русском

Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні до рівня у 6500 гривень можуть відкласти до грудня наступного року.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев в інтерв'ю ТСН.ua.

Гетманцев відзначає, що на сьогодні прожитковий мінімум у бюджеті вдвічі менший за фактичний, який рахує сама держава. Потрібно переглядати соціальні стандарти, які були заморожені у 2015 році на вимогу МВФ урядом Яценюка. Він додає, що можливостей переглянути стандарти одномоментно і привести їх у відповідність до вимог сучасності немає, тому стандарти переглядаються поступово.

До речі, до нашого рішення про підвищення мінімалки до 5 тис. грн, третина працівників була за межею абсолютної бідності. Тобто, вони заробляли менше, ніж їм необхідно було для фізичного виживання. Кожного місяця Мінсоцполітики перераховує фактичний прожитковий мінімум. У липні було 5050 грн, а ми підняли до 5 тис. грн. Інакше кажучи, ми не підняли мінімалку до цього рівня, але наблизилися. Наступного року повинні перейти цю мінімальну межу. Підвищення буде на 9,3%, - заявляє Гетманцев.

Читайте також

Тобто, ми прагнемо до того, щоб наша мінімальна заробітна плата була вищою за цей мінімум. Також ми повинні довести співвідношення середньої та мінімальної заробітної плати до рівня європейських країн. Тепер про тиск на гривню, він є. Це очевидні речі, бо ми піднімаємо різко. Проте, я би не переоцінював втрати бюджету від цього рішення. Бо втрати бюджету, які ми використовуємо на виплату зарплат бюджетникам за рахунок бюджету, компенсуються надходженнями податків. Тобто, якогось колосального негативного впливу на бюджет ми не очікуємо взагалі. Водночас не можна заперечувати додаткове навантаження на бізнес, на фонд оплати праці. Дійсно, підвищуючи заробітні плати ми можемо отримати тінізацію зарплат, коли людей будуть переводити на пів ставки тощо. Так, в цьому є проблема, - відзначає Гетманцев.

За словами депутата, підвищення зарплати може призвести до тінізації економіки - людей почнуть переводити на 0,5 ставки.

Він додає, що оптимальною сумою для підвищення зарплати є 6 тис. грн, а не 6,5 тис. грн. Тобто, він зупинився б на 6 тис. грн.

На уточнююче запитання про те, що бюджет-2021 передбачає підвищення мінімалки до 6,5 тисяч, Гетманцев сказав:

Так. Але я б відклав це підвищення до 1 грудня 2021 року. Тоді, мені здається, що ми б нормально пройшли цей рік. Адже це менше впливатиме і на інфляцію, і на податковий тиск на бізнес.

Читайте також

Нагадаємо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час Соціального форумі Ради ООН з прав людини заявила, що в Україні прожитковий мінімум становить близько 75 доларів на одну людину в місяць, мінімальна зарплата - 176 доларів, а понад чверті всього населення України перебуває за межею бідності. Вона також підкреслила, що в Україні незмінно високим залишається рівень бідності серед осіб пенсійного віку. За словами Денісової, пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% українських пенсіонерів.

1