Після завершення війни українці за 90 днів повинні будуть здати зброю до поліції

Правоохоронці думали над грошовим винагородження для громадян, які добровільно здадуть зброю
Після завершення війни українці за 90 днів повинні будуть здати зброю до поліції
Зброя / Фото з відкритих джерел
23 Січня 2024, 07:33
читать на русском

З початку повномасштабного вторгнення правоохоронці вилучають в українців значно більше незаконної зброї.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Національної поліції України Іван Виговський.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну почала вилучати у громадян вибухівку, патрони, гранати та пістолети у дуже великій кількості. Однак зброя, яку було роздано на початку війни, вилучатись не буде.

"Що стосується зброї, яку роздавали на початку війни, ми її зараз не забираємо у громадян. Тому що триває війна, і зі зброєю люди відчувають себе безпечніше. Є законопроект, щоб провести реєстрацію цієї зброї і облікувати її. Щоб громадянин прийшов, зафіксував її. Після чого зброя буде відстріляна, облікована та повернена громадянину. А вже після закінчення війни протягом 90 днів буде необхідність її здати. Якщо не здав - тоді вже кримінальна відповідальність", - розповів Виговський.

Він також розповів, що правоохоронці думали над грошовим винагородження для громадян, які добровільно потім здадуть зброю. Однак наразі в поліції немає ресурсів для того, щоб втілити цю ідею.

"Це, звісно, мотивація. Інша мотивація - залишати зброю громадянам, але робити її не вогнепальною, вихолощувати її. Звісно, зброя на руках - це одна з проблем. Ми, буває, вилучаємо колосальні об'єми. Нещодавно вилучили в Миколаєві у одного фігуранта арсенал цілий. Там була навіть бойова частина від "Шахеда". Люди навіть таке приносять собі додому", - сказав він.

Нагадаємо, 23 червня 2023 року в Україні повноцінно запрацював Єдиний реєстр зброї. Він передбачає створення електронного кабінету користувачем, через який можна зареєструвати дозвіл на зброю без відвідування поліції.

Читайте також

1