Пів мільярда збитків: на Волинській митниці викрили масштабну схему ухилення від податків

САП та НАБУ повідомили про підозру учасникам злочинної організації та працівникам Волинської митниці
Пів мільярда збитків: на Волинській митниці викрили масштабну схему ухилення від податків
9 Листопада 2023, 18:45
читать на русском

В Україні викрили та припинили діяльність злочинної організації на Волинській митниці, члени якої забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів у зоні діяльності митниці, чим завдали державі збитків на суму понад 475 млн грн.

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

8 листопада 2023 року за погодження прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру 5 членам злочинної організації, метою діяльності якої було надання послуг з ввезення на територію України товарів без сплати митних платежів. Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255; ч.2, 3 ст. 212; ч. 2 ст. 364; ч. 1 ст. 366 КК України, в залежності від ролі кожного з підозрюваних у вчиненні злочинів.

Крім того, за ч. 2 ст. 364; ч. 1 ст. 366 КК України повідомлено про підозру ще 5 працівникам митниці, які зловживаючи службовим становищем, діючи з метою отримання неправомірної вигоди третіми особами, не забезпечували проведення належних митних процедур, що дозволяло учасникам злочинної організації ввозити товари не сплачуючи встановлені законом платежів.

У межах досудового розслідування встановлено, що впродовж 2018-2019 років  учасники злочинної організації здійснювали незаконне переміщення через міжнародний пункт пропуску "Ягодин" високоліквідних товарів (мобільних телефонів, комп’ютерної техніки, одягу відомих виробників тощо) за значно меншою вартістю.

Своєю чергою службовці митниці для приховання злочину забезпечували митне оформлення цих товарів, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор" неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми.

Унаслідок злочинної діяльності вказаних осіб державному бюджету завдано збитків на суму понад 475 млн грн.

На даний час організатора злочинів затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Слідство триває.

Читайте також

1