План економічного відновлення України: Єрмак назвав дев'ять основних принципів

Світ може запропонувати для України аналог "Плану Маршала"
План економічного відновлення України: Єрмак назвав дев'ять основних принципів
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
23 Травня 2022, 08:54
читать на русском

План економічного відновлення України презентували у Комітеті з питань економічного розвитку Верховної Ради. Він побудований на дев'яти основних принципах та був розроблений командою Офісу президента та уряду.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram.

План побудований на 9 ключових принципах.

1. Повний доступ до ринків ЄС та Великої сімки. Велика Британія та країни Євросоюзу уже оголосили про скасування імпортних мит на українські товари. Очікуємо на аналогічні дії з боку урядів США, Японії, Канади.

2. Отримання статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС.

3. Побудова економіки на принципах дерегуляції та лібералізації. По більшості ліцензій та дозволів вже схвалений декларативний принцип для бізнесу.

4. Налагодження логістичних маршрутів в західному напрямку. Уряд працює над розширенням їх пропускної здатності. Вже є перші результати - між Україною та Польщею підписаний відповідний меморандум.

5. Перехід від експорту сировини до переробки в тих галузях, які дають найбільшу експортну виручку. В сільському господарстві та в металургії завдяки переробці можна буде досягнути її значного зростання.

6. Розвиток вітчизняного ВПК. Йдеться не лише про закупівлю зброї, але й виробництво, в тому числі за рахунок трансферу військових технологій.

7. Самодостатність в енергетиці досягатиметься збільшенням видобування власного газу та розвитком атомної енергетики. За 3-5 років цілком реально отримати енергетичну самостійність.

8. Кліматична модернізація. Створення нових об’єктів в різних галузях промисловості повинно враховувати принципи «зеленої економіки».

9. Локалізація не менше 60%. У відновленні України будуть задіяні українські компанії та виробники. Це дасть поштовх економіці, створить нові робочі місця, пожвавить підприємницьку активність.

Водночас президент Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде переконаний, що світ запропонує для України "План Маршала". На його думку, яку наводить Spiegel, відновлення України має йти у трьох основних напрямках: інфраструктура, електропостачання, освіта.

Для початку відновлення не потрібно чекати остаточного завершення війни. Економічна допомога Україні повинна розпочатись вже зараз, повідомив Єрмак.

Нагадаємо, що Міжнародне агентство Moody's прогнозує, що економіка України цьогоріч впаде на 35%. Війна з росією завдасть країні незворотних втрат.

Читайте також