Чи реально відбудувати Україну: звідки брати кошти та скільки потрібно часу

Відновлення України терміном в десятиліття: хто оплатить відбудову міст та чому це може сильно затягнутися
Ексклюзив
Чи реально відбудувати Україну: звідки брати кошти та скільки потрібно часу
Обстріл на Миколаївщині Фото: https://t.me/mykolaivskaoblrada

Уже майже три місяці Україна виборює перемогу над росією на своїй території. Бойові дії активно тривають, внаслідок чого щодня збільшується кількість пошкодженої та знищеної вщент інфраструктури. Після перемоги доведеться відновлювати купу будинків, лікарень, шкіл та інших названих окупантами "військових обʼєктів". На все це потрібні кошти та не один і не два роки. "Парламент.UA" вивчив думки експертів щодо того, хто оплатить відбудову міст та чому це може сильно затягнутися.

Які міста найбільше постраждали від війни

Офіс президента вирішив не відкладати з відновленням України. Так, ще в кінці квітня президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад заявив, що в країни розпочинається підготовка до відбудови міст, громад та інфраструктури, які були зруйновані російськими окупантами.

Наразі точного переліку найбільш зруйнованих міст і сіл ще не має, оскільки противник не зупиняється системно нищити населені пункти. Проте вже достеменно відомо про повну або значну руйнацію таких міст як Київ, Чернігів, Харків, Миколаїв, Житомир, Маріуполь, Одеса, Дніпро, Буча, Гостомель та Ірпінь.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив у коментарі "Парламент.UA", що нині найбільше постраждало місто Маріуполь. Згідно з експертними оцінками, втрати від руйнувань лише його житлового фонду оцінюють у в щонайменше 9,9 млрд доларів. А там ще є зруйновані промислові об'єкти, навчальні та медичні заклади, інфраструктура.

Зокрема, компанія "Метінвест" оцінює свої втрати в Маріуполі через руйнування своїх заводів "Азовсталь" та "ММК ім.Ілліча" в 10 млрд доларів. Водночас повною мірою оцінити збитки, завдані Маріуполю, можна лише після його визволення.

Зруйнований Маріуполь (скріншот відео)

На другому місці, як вказує експерт, є Харків. Суму збитків через руйнування лише його житлового фонду оцінюють у 7,1 млрд доларів, і це без підприємств, навчальних закладів, інфраструктури. Далі йдуть Чернігів (втрати лише через руйнування житлового фонду – 4,2 млрд доларів), Суми (1,5 млрд доларів) та Рубіжне (1,4 млрд доларів).

Скільки коштує відбудувати Україну

Фахівці класифікують збитки як відновлювані, частково відновлювані та не відновлювані, розповів нам кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки Київського міжнародного університету Віталій Опанасюк.

Сам збиток, до якого б типу він не відносився, може бути матеріальним, соціально-психологічним, естетико-культорологічним тощо. От саме в таку, по суті, матрицю Україна впише всі типи збитків, які отримали населені пункти. І далі різні комітети та міжнародні установи будуть досліджувати та остаточно оцінювати збитки, – зазначив експерт.

За його словами, найпростіше буде підрахувати суто матеріальні збитки. Мовляв, фахівці це зроблять швидко. Опанасюк вважає, що і відновлення матеріальної частини збитків буде простим, хоча і не швидким. А оцінювання та відновлення розкрадених музеїв, приватних колекцій, храмів – це завдання може затягнутися і на віки.

За даними Офісу президента, станом на 27 квітня окупанти вже зруйнували або пошкодили понад 32 млн квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Також знищено сотні підприємств, пошкоджено або зруйновано приблизно 2,5 тисячі км доріг і майже 300 мостів. За попередніми оцінками, втрати України від війни сягають 600 мільярдів доларів.

Вартість будівництва одного кілометра дороги до війни оцінювалася в суму приблизно 200 млрд грн. Вже зараз приблизна сума на ремонт зруйнованих доріг та мостів становить близько 900 млрд грн. І вона буде ще більшою, – запевняє експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

Окремими статтями видатків стануть будівництво знищеного житла, закладів охорони здоров'я, освіти, культури, виробничих підприємств, розбудова потужної оборонної інфраструктури.

Економіст Віталій Опанасюк вважає, що вартість відбудови – це не складне за процедурою, але величезне за обсягом завдання. Опираючись на цифри минулих війн, він вказує, що повне відновлення житлового фонду та інфраструктури – від 100 тисяч доларів на одного жителя міста у разі повного знищення.

Російські окупанти обстріляли ракетами та Градами Харків / Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Далі множимо на коефіцієнт знищення. У Маріуполі це 80%, Чернігів, Харків – 50-70%. Невеликий коефіцієнт територіального руйнування не означає невеликої суми. В області може бути знищено порт, і це одне, а може бути знищено музей, лавру тощо, – сказав він.

Олександр Хмелевський зауважив, що збитки щодня зростають, тому озвучені цифри – це приблизна оцінка. Для того, аби повною мірою все підрахувати, треба звільнити окуповані території та провести детальну експертизу.

"Також варто пам'ятати, що об'єкти оцінені за залишковою вартістю, яка може бути значно нижчою, ніж вартість відновлення чи спорудження зруйновного об'єкта. Тому відбудова країни може коштувати в рази більше, ніж прямі втрати", – додав він.

Хто профінансує відбудову України

У Варшаві 5 травня відбулася конференція донорів України, участь у якій взяли прем'єр-міністри Польщі, Швеції, Фінляндії, Румунії, керівники Європейської Ради тощо. Євросоюз нині працює над створенням трастового фонду солідарності з Україною, кошти якого підуть на відбудову країни.

Очікується, що фонд буде наповнюватися коштом конфіскованих російських активів, зокрема арештованих міжнародних валютних резервів, активів російських олігархів тощо. Також в ЄС очікують, що росія змушена буде виплатити Україні репарації в межах мирного врегулювання. Наповнювати фонд будуть і завдяки пожертвам міжнародних донорів.

На конференції оголосили, що міжнародні донори вже готові надати Україні 6,5 млрд доларів. Проте коли саме будуть надані ці кошти, поки що невідомо. Економіст Олександр Хмелевський не виключає, що реальні внески будуть значно меншими, ніж обіцянки.

Нині про свою готовність взяти участь у відбудові повоєнної України вже повідомили Велика Британія, Польща, Швеція, Данія, Іспанія, Японія, Канада, Фінляндія, Швейцарія.

Культуролог Євген Савісько також вважає, що до відбудови можуть долучитися країни Балтії: Литва, Латвія, Естонія, а також Словаччина, Чехія, Німеччина, Франція, Італія, Хорватія, Словенія, Туреччина, Румунія, Болгарія.

Нині міжнародні експерти, за словами Віталія Опанасюка, вже присутні в Бучі, Ворзелі, Гостомелі. Вони працюють над оцінюванням збитків. Крім того, багато компаній приватного сектору вивчають досвід минулих війн задля впровадження технологій швидкого відновлювання.

Засновник міжнародної консалтингової компанії Visotsky Consulting Олександр Висоцький вважає, що великий вклад в економіку і відбудову зробить саме український бізнес. У коментарі "Парламент.UA" він зауважив, що нині діють безпрецедентні заходи з підтримки бізнесу від уряду та комерційних організацій. Експерт називає це правильними діями з точки зору подальшої відбудови.

Під час та після війни Україна все одно буде у зоні ризику. Всі країни висловлюватимуть підтримку, але з погляду зовнішніх інвесторів Україна буде мегаризиковою. Нічого приємного щодо цього сказати не можу, адже чудово знаю американську точку зору з цього питання, – зазначив Висоцький.

Він вважає, що у відновленні України допоможуть профільні міжнародні організації. Це не банки-благодійники: вони розпоряджаються не своїми грошима, а виступають агентами у розподілі фінансової допомоги, яку надають різні країни. Їм фізично потрібно роздати гроші, щоб виконати роботу. Причому направити кошти туди, де згодом буде бізнес і розвиток.

Буча (Фото: Парламент.ua)

"Якщо з якихось причин це не вдається, можна йти до українських внутрішніх інвесторів. В Україні багато людей, які мають гроші і які зацікавлені в відбудові, розвитку бізнесу. Можливо, якісь українські банки стануть агентами з розподілу міжнародної допомоги", – пояснив експерт.

Релігієзнавець Євген Савісько звернув увагу на цікавий момент: поки що невідомо, з яких коштів будуть відбудовуватися знищені або пошкоджені культові споруди, а їх вже десятки. Річ у тім, що церква в Україні відокремлена від держави, а спонсорів має далеко не кожен храм.

Скільки років може тривати відбудова країни

Головне, що не потрібно робити, – повторювати помилку "плану Маршала", наголошує Віталій Опанасюк. Тобто, не розробляти план відновлювання після війни – його потрібно мати вже зараз.

"Огляд відбудов Північної Кореї, Німеччини, інших країн Європи каже, що при гарній координації із сусідніми країнами [на відбудову] нам вистачить 3-5 років", – зазначив він.

Експерт сподівається, що Україна не перетвориться на винятково аграрну країну, а відновить і посилить свою індустріальну компоненту. Можливо, зробить це завдяки присутності світових промислових гігантів та "не розумної оплати праці". Це, мовляв, дасть приріст економіки в 7-12% на рік та глибинну інтеграцію з індустріальним, фінансовим та цивілізаційно налаштованим світом.

Олександр Хмелевський у питанні термінів відбудови країни звернув увагу на те, що справа не лише в грошах, але і в потужностях вітчизняної будівельної галузі та трудових ресурсах.

Враховуючи, що в середньому за останні роки в Україні щороку вводилося в експлуатацію приблизно 10 млн кв. м житла, а середній термін будівництва становив 3 роки, відновити житловий фонд можна буде приблизно за 7 років, – вважає він.

Але наголошує, що ще є підприємства та інфраструктурні об'єкти. Тому, мовляв, виходячи з нинішнього ступеня руйнувань, на відбудову України знадобиться 10-12 років.

"І це за умови наявності необхідних коштів. Якщо з фінансуванням виникнуть проблеми, то відбудова може розтягнутися на багато років", – підсумував експерт.

Читайте також