ПЛР тестування на дому: як правильно підготуватися і до кого звернутися

Що треба робити хворому, аби результат тесту на коронавірус був максимально правдивим
Ексклюзив
ПЛР тестування на дому: як правильно підготуватися і до кого звернутися
ПЛР-тест (Фото: pixabay)
2 Листопада 2021, 20:01
читать на русском

ПЛР-тести  - це "золотий" стандарт визначення наявності в організмі людини коронавірусу. Проте цей високоточний метод ранньої діагностики за мазком, взятим амбулаторно або вдома зі слизової носо-і ротоглотки, іноді може дати неправильний (псевдонегативний) результат. Так трапляється, якщо людина не підготувалася до здавання аналізу заздалегідь. Що ж конкретно необхідно робити, а чого робити не варто, щоби ПЛР тестування на дому було максимально вірогідним, розбирався Парламент.ua зі спеціалістами медичної компанії КОЛЛАБ.

Зокрема спеціалісти компанії наголосили на важливості своєчасної діагностики covid-19 і акцентували на основних правилах підготовки до ПЛР тестування на дому:

  • за 24 години до взяття мазка - не вживати алкоголь, в тому числі навіть слабоалкогольні напої;
  • за 12 годин - не робити ополіскувань, інгаляцій або зрошень носа і / або глотки ліками проти нежитю, кашлю, болю в горлі;
  • за 4 години - не курити;
  • за 2 години - ні їсти, ні пити напої (чай, кава, компот, молоко), не чистити зуби, не користуватися ополіскувачами, спреями і аерозольними освіжувачами порожнини рота;
  • за 1 годину - НЕ жувати жувальну гумку, не користуватися пастилками і цукерками для свіжого подиху;
  • за 30 хвилин - припинити пити навіть чисту воду.

Оптимальний час для взяття мазка для аналізу на коронавірус - після нічного сну, але при дотриманні перерахованих вище правил робити забір можна в будь-який час доби.

Далі вірогідність ПЛР тестування буде залежати від правильності забору зразка і недопущення його забруднення при підготовці до дослідження. Помилки на етапі оцінювання практично не виникають, бо розшифровка ПЛР тестування лаборантом дублюється апаратурою.

Медики також перерахували переваги ПЛР тестування на коронавірус з мобільною лабораторією КОЛЛАБ. По-перше, тут працюють тільки досвідчені і сертифіковані медсестри і фельдшери, які відповідально ставляться до своєї роботи. Всі вони пройшли підготовку і строго дотримуються правила, що стосуються техніки взяття зразків біоматеріалу, їх подальшої обробки та транспортування.

Всі процеси відбуваються відповідно до вимог і за регламентом, затвердженим МОЗ України, які відповідають рекомендаціям і стандартам ВООЗ.

Ми також ретельно стежимо за терміном придатності реагентів, стерильністю інвентарю, дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. Для обслуговування кожного клієнта фельдшер надягає разові костюм, бахіли, рукавички, шапочку і маску, які потім утилізуються, - наголосили в лабораторії.

За бажанням клієнта, його проби можуть відвезти на дослідження в лабораторію, якій він довіряє. При необхідності виконання другого тестування на коронавірус SARS-CoV-2, в разі сумнівної або позитивного результату першого тесту, повторна діагностика може бути проведена в уповноваженій референс-лабораторії.

Результат ПЛР тестування вдома, зробленого за допомогою мобільної лабораторії компанії КОЛЛАБ буде готовий через 6-24 години. І електронний варіант, і оригінал бланка ПЛР тесту на SARS-CoV-2 буде оформлений українською та англійською мовами. Аналізу буде присвоєно QR-код.

Лабораторія проводить ПЛР тестування вдома в режимі 24/7/365. Оформити попередню заявку можна на сайті за один клік. Компанія працює для жителів і гостей Умані, Одеси, Києва і Київської області.

Нагадаємо, раніше головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, коли потрібно здавати ПЛР-тест учням шкіл і студентам.

Читайте також

1