Податкова амністія в Україні: чи відбиратимуть квартири у порушників

Куплене багато років тому майно ніхто обкладати податками не буде
Головне
Податкова амністія в Україні: чи відбиратимуть квартири у порушників
Будинок Фото: Pexels
12 Січня 2022, 15:45
читать на русском

Від вересня 2021 року в Україні стартувала податкова амністія. Громадяни мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори.

Також уряд планує запровадити непрямі методи податкового контролю на дорогі покупки, зокрема квартири. Але вони будуть стосуватися тільки майбутніх покупок, а те, що придбали раніше, ніхто не буде обкладати податками.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі "Радіо НВ".

Якщо хтось купив квартиру або будинок на кошти, отримані від ухилення від сплати податків, ніхто не може відібрати цю квартиру або будинок, ніхто не може донарахувати який-небудь податок на вартість цього активу. Такого повноваження ні у Податкової, ні у когось іншого немає і не буде ніколи. Тому може йти мова тільки про майбутні цінні придбання, що відзначаються в реєстрах. Це квартири, автомобілі, акції, цінні папери та інше, — пояснив нардеп.

За його словами, станом на 12 січня 2022 року отримано 1 млрд 204 млн грн в рамках податкової амністії. Зокрема, за період свят амністовано понад 100 млн грн.

Нагадаємо, від 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року триватиме кампанія з одноразового добровільного декларування раніше отриманих доходів.

Декларування відбувається шляхом подання одноразової добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі "Одноразова (спеціальна) добровільна декларація".

Читайте також

1