Подих Грузії: як приготувати хачапурі по-аджарськи

Хачапурі – знаменита страва грузинської кухні, без якої не обходиться жодне застілля
Подих Грузії: як приготувати хачапурі по-аджарськи
4 Листопада 2022, 22:45
читать на русском

Історично хачапурі - це корж із сиром, в оригінальному рецепті використовувався імеретинський сир, звідси і назва страви: "хатч" (сир) та "пурі" (хліб).

Готують хачапурі з доби середньовіччя, з'явившись в західній Грузії - ця поживна і смачна страва швидко поширилася по всій країні й почали з'являтися різні рецепти, кожен регіон вносив свої традиційні смаки або змінював форму. Сьогодні можна спробувати не менше ніж 10 видів хачапурі, відвідавши Грузію.

Імеретинські, мегрельські, аджарські й гурійські хачапурі вважаються найпопулярнішими.

Пропонуємо вам рецепт хачапурі по-аджарськи. Їх ще називають "аджарські коржі", "човники з яйцем" або "хачапурі з сулугуні та яйцем". Наш рецепт з сирними бортиками. Сир підходить не тільки сулугуні, з адигейським теж виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • яйця - 2 шт.
  • сир адигейський або сулугуні - 600 г
  • борошно - 350-400 г
  • тепле молоко - 250 г
  • тепла вода - 250 г
  • дріжджі - 6-7 г
  • цукор - 1 столова ложка
  • сіль - 1 столова ложка
  • олія - 3 столові ложки

Підігрійте молоко й воду до кімнатної температури.  У теплому молоці розчиніть дріжджі й додайте цукор, 2 столових ложки борошна й дайте постояти 5 хвилин. Додаємо сіль, воду, олію й порціями просіяне борошно. Додаючи борошно, орієнтуйтеся на тісто, скільки воно візьме борошна. Тісто для хачапурі має вийти м'яким й еластичним.

Відставляємо тісто "відпочити" до теплого місця на 20-30 хвилин і беремося за сир. Начинка для хачапурі по-аджарськи – це сир натертий на тертці.

Тепер готуємо стіл до формування хачапурі. А поки працюєте з тістом, увімкніть духовку на 190 градусів. Розподіляємо тісто на 12 частин, розгортаємо їх, сформувавши коржі,  викладаємо натертий сир, поширюючи по поверхні. На кожен коржик необхідно близько 50 г сиру. Далі краї коржа скручуємо до центру, формуючи човник.

Заліпіть краї так, щоб сир і яйце не витекли. Обидва кінці човника мають бути гострими, пізніше дізнаєтеся чому. Даємо постояти заготовці 10-15 хвилин в теплому місці. Змащуємо заготовку яйцем і відправляємо в розігріту духовку.

Як тільки хачапурі почне рум'янитись, відкриваємо духовку і вбиваємо яйце в начинку хачапурі так, щоб у яйця не було можливості стекти. Продовжуйте запікати, закривши духовку, 5-7 хвилин.

Хачапурі по-аджарськи приготовлено правильно тоді, коли білок готовий повністю, а жовток залишається сирим. Готовий хачапурі дістаємо з духовки і посипаємо зеленню.

Як куштувати хачапурі по-аджарськи: грузини традиційно в першу чергу ламають гострі краї човника, ними перемішують начинку і після цього приступають до трапези.

Грузинське вино гармонійно доповнить вашу вечерю!

Читайте також