Погода в Україні на 2022 рік: чи очікують нас погодні катаклізми

Справжня весняна погода цьогоріч забариться
Погода в Україні на 2022 рік: чи очікують нас погодні катаклізми
Білка, природа, погода Фото УНІАН
22 Січня 2022, 22:33
читать на русском

Температурні рекорди та погодні аномалії можуть очікувати українців у 2022 році.

Про це йдеться у довгостроковому погодному прогнозі від українських синоптиків, пише "Сегодня".

Кліматологиня Вазіра Мартазінова обіцяє холодну зиму та пізню весну. На думку синоптикині Віри Балабух, лютий буде теплим, а весна – ранньою. Літо має бути спекотним, з великими та різкими перепадами як температур, так і періодичності випадання опадів.

Зима

За книгою нині покійного народного синоптика Леоніда Горбаня, січень очікується контрастним за температурою. Початок місяця буде малосніжним, а друга половина - морозною та сніжною.

Лютий виправдає свою назву - очікується холод, снігопади та сильні морози в другій половині місяця. Можливі навіть хуртовини. В кінці місяця прийде потепління з мокрим снігом.

Весна

Справжня весняна погода прийде ближче до травня. У березні морози затримаються до кінця місяця. Заморозки можливі навіть у квітні, нічні мінуси можливі до середини другого місяця весни. У травні погода буде теплою

У своїй книзі Горбань писав, що березень почнеться снігом, дощами та морозами, перші два тижні будуть теплими, без опадів. До кінця місяця буде сухо, потепліє.

Майже весь квітень пройде з дощами та нічними заморозками.

Травень буде не спекотним. Дощитиме десь до 15 травня. Потім значно потепліє, буде сухо. До кінця місяця можлива сильна спека.

Літо

Початок літа буде вологим, прохолодним, з частою зміною погоди з ясної на дощову з грозами, а наприкінці місяця прогнозується спека.

Другий місяць літа почнеться з похолодання та дощів. Потім з половини липня почнеться спека.

Серпень буде спекотним та сухим. Незначні дощі можливі в середині та наприкінці місяця.

Осінь

Осінь прогнозується майже посушливою. Горбань писав, що по суті, літо продовжиться у вересні. Перша половина буде теплою, без опадів, у другій половині стане прохолодніше, почнуться дощі.

Погода у жовтні буде контрастною. На початку місяця прийде "бабине літо", опади якщо і будуть, то незначні. Тепло затримається до 14 жовтня. Потім поступово похолодає, почнуться дощі. Вже кінець місяця буде холодним і дощовим.

Листопад обіцяє бути холодним та дощовим. Очікуються ранній сніг та морози.


Завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова та завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології УДМІ Віра Балабух на зиму дали різні прогнози, пише видання.

Мартазінова бачить нинішню зиму суворою. За її словами, з кожним роком в Україні січень та лютий стають дедалі холоднішими. Найморознішим, каже вона, буде січень. Найсильніші морози – до -20 градусів очікуються до 19 січня.

Вона каже, що у лютому потеплішає. Цей місяць обіцяє бути майже таким самим, як у 2021 році (сирим, помірно холодним та малосніжним).

Втім вона не спрогнозувала погоду на весь рік, оскільки, як каже кліматологиня, докладно розрахувати на такий тривалий період погоду сучасна наука не може.

Єдине, зазначила вона, можна з точністю сказати: погода в Україні стає все більш мінливою. Тобто, як і в попередні роки, можливі інтенсивніші, ніж десятиліття тому, коливання температур, різка зміна погоди. І особливо це буде помітно у літні місяці.

Віра Балабух розповіла виданню, що січень та лютий очікуються на 1-2 градуси тепліше, ніж останні десятиліття, а опадів очікується небагато. Лютий може бути "весняним".

Синоптикиня пояснила, що на погоду в Північній півкулі взимку впливатиме тихоокеанська течія Ла-Нінья, яка посилює меридіональність атмосферних процесів:

Наслідком цього є різкі зміни погоди від аномально теплих до аномально холодних. Очікується що в міру слабшання Ла-Нінья погода стане більш стійкою. В Україні переважатиме антициклональна погода із західними та південно-західними вітрами, які й Принесуть тепліші повітряні маси. Заходи арктичного повітря також виключаються, але вони, найімовірніше, короткочасними.

Вона розповіла, що вплив такого природного явища, як Ла-Нінья, у 2022 році ослабне, йому на зміну прийде його антипод – Ель-Ніньо.

Балабух пояснила, що Ла-Нінья досягла свого максимального розвитку і буде слабшати.

Очікується, що навесні вона втратить свій вплив, а з літа почне розвиватися тепла течія – Ель-Ніньо, з якою в Україні, як правило, пов'язана аномально тепла погода, - каже кліматологиня.

Нагадаємо, провідні метеорологи світу вважають, що середня глобальна температура в наступному році буде на 0,97-1,21 градуса вище середнього значення в доіндустріальний період.

Читайте також