Показники захворюваності зростають: Україна готується до нової хвилі коронавірусу

COVID-19 розповсюджується через новий різновид штаму Омікрон ВА.5
Головне
Показники захворюваності зростають: Україна готується до нової хвилі коронавірусу
Коронавірус, люди у захисних масках (фото: УНІАН)
12 Серпня 2022, 14:48
читать на русском

В Україні почала збільшуватися кількість хворих на коронавірус, МОЗ готується до нової хвилі COVID-19.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький.

Він поінформував, що за даними МОЗ, останнім часом показники захворюваності зростають.

За минулий тиждень виявлено майже 4 тис. нових пацієнтів, що на 40% більше, ніж у позаминулий тиждень. Госпіталізовано 1,7 тис. людей, але зайнято лише 4,5% ліжко-місць, виділених під лікування коронавірусу. Летальних випадків за минулий тиждень зафіксовано 16, за позаминулий – 14.

Радуцький каже, що одна з причин активного розповсюдження хвороби – новий різновид штаму Омікрон ВА.5. Щокрема, випадки мутації штаму були виявлені у Чернівецькій та Волинській областях.

ВА.5 передається швидше та призводить до більшої кількості госпіталізацій, ніж попередній варіант Омікрона.

За даними депутата, наразі профільне міністерство продовжує підготовку медичних закладів до можливої нової хвилі COVID-19.

  •  Закуповує нове обладнання для діагностики вірусу. Зокрема, декілька днів тому МОЗ за підтримки Світового банку придбав ампліфікатор для референс-лабораторії ЦГЗ. Він дозволить проводити більше досліджень методом ПЛР та виявляти мутації вірусу.
  • Встановлює кисневі станції у лікарнях. Наявність кисневої станції дозволяє медзакладу бути незалежним від постачання кисню у балонах, що важливо в умовах воєнних дій, коли частина виробників кисню опинились на території активних бойових дій. Від початку року в медичних закладах встановлено 109 кисневих станцій. Минулого року за державними закупівлями та коштами субвенцій придбали 344 станції.
  • Формує запас тестів та вакцин. На даний час у регіонах сформований запас тестів на COVID-19 на декілька місяців. Загалом більше 1,4 млн одиниць тестів. Запас вакцин Pfizer та CoronaVac також сформований.
  • Проводить бустерне щеплення. МОЗ закликає зробити бустерне щеплення та убезпечити себе від хвороби під час наступної хвилі СOVID-19. Поки що двома дозами вакцини щепилися 15 млн українців, бустерною – лише 2 млн. Також в Україні дозволена друга бустерна доза проти COVID-19 людям 60+ та пацієнтам з хронічними хворобами.

Нагадаємо, в Україні продовжили дію карантину через коронавірус до 31 серпня.