Полегшити процес виїзду нардепів за кордон під час війни пропонують в Україні

Прикордонникам заборонять вимагати у нардепів додаткові документи
Головне
Полегшити процес виїзду нардепів за кордон під час війни пропонують в Україні
Народні депутати у Верховній Раді Фото: rada.gov.ua
3 Червня 2022, 10:06
читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо використання народним депутатом України дипломатичного паспорта №7383.

У цьому документі пропонується полегшити процес виїзду нардепів за кордон під час війни.

Зокрема, пропонується внести поправки до закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду
в Україну громадян України" № 3857-XII, у яких зазначається, що прикордонники не будуть вимагати від народних депутатів жодних інших документів, окрім як дипломатичного та закордонного паспортів:

Забороняється вимагати в народних депутатів України, які здійснюють перетинання державного кордону України з використанням дипломатичного паспорта України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, пред’явлення будь-яких інших документів, необхідних для перетинання державного кордону України.

Ініціатором законопроєкту виступили низка депутатів, автором є Ігор Фріс з фракції "Слуга народу".

У пояснювальній записці до документа йдеться:

Сьогодні для перетинання державного кордону України народними депутатами України з використанням дипломатичних паспортів України, представниками Держприкордонслужби вимагаються різні інші підтверджуючі документи, що не передбачені ні Законом України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», ні іншими підзаконними нормативно-правовими актами. Такі дії Держприкордонслужби часто обгрунтовуються посиланням на їх внутрішні акти, листи, розпорядження, які не мають відношення до законодавчого регулювання питання перетинання державного кордону України народними депутатами України, які пред’являють дипломатичний паспорт, що нівелює саму мету такого документа – спрощення порядку перетинання державного кордону України у зв’язку із виконанням власниками такого документа, функцій держави, службової необхідності, тощо. Тому пропонуються зміни в чинне законодавство України в частині заборони вимагати в народних депутатів України, які здійснюють перетинання державного кордону України з використанням дипломатичного паспорта України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, пред’явлення будь-яких інших документів, необхідних для перетинання державного кордону України.

Автори законопроєкту кажуть, що він "спрямований на вдосконалення чинного законодавства, що регулює питання видачі, зберігання та повернення дипломатичних паспортів України народних депутатів України, а також порядок перетинання державного кордону України за умови їх пред’явлення, з метою уникнення можливості подвійного тлумачення законодавчого регулювання".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував петицію про дозвіл виїздити з України чоловікам призовного віку. На його думку, звернення повинно бути адресоване батькам загиблих воїнів. Але за законом є певний термін, протягом якого буде дано офіційну відповідь.

Читайте також