Зеленський відреагував на петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків з України

Днями ця петиція набрала 25 тисяч підписів
Зеленський відреагував на петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків з України
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
22 Травня 2022, 22:10
читать на русском

Президент Володимир Зеленський прокоментував петицію про дозвіл виїздити з України чоловікам призовного віку. На його думку, звернення повинно бути адресоване батькам загиблих воїнів. Але за законом є певний термін, протягом якого буде дано офіційну відповідь.

Про це Зеленський сказав за підсумками зустрічі з польським президентом Анджеєм Дудою.

Я не до кінця розумію, до кого ця петиція - до мене або ця петиція може бути адресована до батьків тих воїнів, які втратили цих людей через те, що вони захистили ціною свого життя Україну, ту чи іншу область або місто. І ви знаєте, що в більшості своїй не те місто, в якому ці воїни народилися, - зазначив він.

За словами президента, сьогодні щодня на найскладнішому напрямку фронту можуть гинути від 50 до 100 воїнів.

Тому, коли звертаються до мене з цією петицією, щоб наші чоловіки могли під час воєнного стану виїхати з нашої країни, я вважаю, що це не зовсім до мене петиція. Тому я так і відповім, це якщо по-людськи. А якщо за законом, то за законом у нас є певна кількість днів розглядати будь-яку петицію, - додав Зеленський.

Днями ця петиція набрала 25 000 підписів, що зобов'язує президента Зеленського її розглянути. Автори хочуть, аби була скасована заборона на виїзд за кордон чоловіків призовного віку, оскільки вона породила корупційні схеми на кордоні. Водночас пропонують зосередитися на мобілізації тисяч добровольців.

Станом на сьогодні всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть покинути Україну. Дозволяється виїжджати лише за таких підстав:

  • непридатність до військової служби,
  • наявність трьох неповнолітніх дітей, прийомних дітей,
  • догляд за особами з інвалідністю і так далі.

Нагадаємо, що в Україні показники мобілізації виконані на 100%, проте її можуть продовжити - рішення залежатиме лише від оперативної ситуації.

Читайте також

1