Поліція зможе затримувати українців за допомогою електрошокера

У Кабміні розширили список ситуацій і осіб, до яких можливе застосування пристрою
Поліція зможе затримувати українців за допомогою електрошокера
Поліція (фото: Нацполіція)
11 Листопада 2020, 22:01
читать на русском

На сьогоднішньому засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував законопроєкт "Про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію", метою якого є вдосконалення правових підстав застосування поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

У повідомленні йдеться про те, що згідно зазначеного Закону поліцейський уповноважений застосовувати електрошокові пристрої для відбиття нападу на поліцейського чи іншу особу, що перебуває під охороною та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров'ю особи чи поліцейського. Однак, як засвідчила практика, зазначені підстави не повною мірою враховують усі можливі випадки застосування таких спеціальних засобів.

Зокрема, це стосується затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти; затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, у тому числі поліцейського, - розповів Мокан.

Тому законопроєкт пропонує також дозволити поліцейським використовувати електрошокер для:

  • затримання особи, що скоїла адміністративне чи кримінальне правопорушення і здійснює фізичний опір поліцейському;
  • затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
  • затримання особи, яка вчиняє збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • затримання особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, які загрожують здоров’ю чи життю людей, зокрема поліцейського.

Читайте також

Нагадаємо, 7 листопада у Кривому Розі чоловік з ножем напав на перехожих. У результаті нападу загинули двоє людей, ще вісім дістали поранення. Серед постраждалих - восьмирічний хлопчик. Нападника затримали.

1