Поляки сьогодні знову заблокують КПП "Дорогуськ-Ягодин"

Нову польську блокаду КПП "Дорогуськ" з 18 грудня буде розширено участю фермерів
Головне
Поляки сьогодні знову заблокують КПП "Дорогуськ-Ягодин"
18 Грудня 2023, 10:38
читать на русском

Блокаду найбільшого на польсько-українському кордоні пункту пропуску "Дорогуськ-Ягодин", відновлення якої анонсовано з 14:30 у понеділок, 18 грудня, проводитиме об'єднання польських фермерів Zjednoczona Wieś ("Об'єднане село").

Про це повідомив лідер протестуючих перевізників Рафа Меклер.

Згідно з його повідомленням у соцмережі X серед нових умов, зокрема:

  • призупинення імпорту цукру з України,
  • негайна виплата прямих субсидій,
  • збереження компенсації акцизу на паливо,
  • компенсації виробникам кукурудзи.

Попри заборону імпорту зернових з України, що діє вже багато місяців, стверджується, що на польському ринку склалася трагічна ситуація, викликана неконтрольованим припливом зерна з України. Врожай 2023 року перспективи не покращив, а системні рішення щодо захисту внутрішнього ринку не впроваджуються.

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

22 листопада до протесту приєдналася організація Oszukana Wieś ("Обдурене село"), яка заблокувала ПП "Шегині – Медика". Поза блокадою залишилися лише пункти для пропуску порожнього транспорту та пункти для малотоннажних автомобілів.

11 грудня польські страйкарі розблокували найбільший пункт пропуску вантажівок на кордоні з Україною "Ягодин – Дорогуськ".

Зауважимо, місцева влада заборонила польським перевізникам блокувати кордон з Україною. Проте 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення.