Польща погодилася доставляти паливо в Україну - Свириденко

Польща виступить великим транзитером пального
Польща погодилася доставляти паливо в Україну - Свириденко
Бензин, пальне, автозаправка Фото: Рexels
10 Травня 2022, 10:12
читать на русском

Польща доставлятиме в Україну понад 200 тисяч тонн палива щомісячно.

Про це повідомила перша віце-прем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко після завершення польсько-українського енергетичного форуму.

Нам вдалось посадити за один стіл представників польського та українського бізнесу, а також логістичні підприємства і компанії, які керують паливною інфраструктурою. Це дозволило знайти практичні рішення для збільшення об’єму поставок найближчим часом, - сказала Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що Польща виступить великим транзитером палива для України. Зокрема, під час форуму обговорювали механізми отримання додаткових об'ємів пального від польських трейдерів, технічні можливості для збільшення перевалки необхідних об'ємів.

Таким чином Україна отримала від однієї з провідних польських компаній PERN SA підтвердження щодо додаткових потужностей.

Також, для збільшення відвантажень синхронізували графіки роботи нашої АТ "Укрзалізниці" та польської PKP, які тепер в оперативному режимі можуть миттєво вирішувати проблемні питання, - пояснила Свириденко.

Своєю чергою в уряді розраховують, що зможуть залучити нафтопродукти з США, регіону Амстердам-Роттердам-Антверпен (АРА), німецьких, скандинавських і балтійських нафтопереробних заводів. Це пальне доставлятиметься комбінованими видами транспорту через Польщу.

Нагадаємо, між Україною та Польщею досягнуто домовленість про бездозвільний проїзд для транспортних засобів, які перевозять пальне.

Читайте також