Польща та Болгарія залишилися без російського газу: що відповіли на заяву Газпрому у ЄС

Росію звинуватили у газовому шантажі
Польща та Болгарія залишилися без російського газу: що відповіли на заяву Газпрому у ЄС
Нафтогаз
27 Квітня 2022, 12:33
читать на русском

Російська компанії "Газпром" оголосила, що зупиняє постачання газу до Польщі та Болгарії.

Про це йдеться у заяві компанії на її сайті.

Зазначається, що постачання газу припинено з 27 квітня оскільки вищезгадані країни відмовилися платити за російський газ у рублях.

Станом на кінець робочого дня 26 квітня "Газпром експорт" не отримав платежі за постачання газу у квітні від компаній "Булгаргаз" (Болгарія) та PGNiG (Польща) у рублях… У зв’язку з цим "Газпром експорт" повідомив "Булгаргаз" і PGNiG про призупинення постачання газу, починаючи з 27 квітня і до моменту здійснення оплати відповідно до порядку, встановленого указом (путіна. - ред.), - зазначили в "Газпромі".

Коментуючи заяву "Газпрому", Міністерство економіки Болгарії заявило, що росія запропонувала платити за газ на умовах, які суперечать контракту та створюють "значні ризики для Болгарії, у тому числі здійснення платежів без отримання будь-яких постачань газу з російської сторони".

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков назвав зупинку постачання газу з росії шантажем та порушенням контракту.

У Польщі нагадали "Газпрому", що вже здійснили всі платежі, передбачені контрактом. Однак оплату проводили не в рублях, бо така вимога протирічить контракту.

На дії "Газпрому" відреагували у Євросоюзі.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що росія в черговий раз продемонструвала готовність використовувати постачання газу як інструмент для шантажу та ще раз довела свою ненадійність у якості постачання енергоресурсів.

Це є незаконним та неприйнятним. І це ще раз свідчить про ненадійність росії як постачальника газу. Ми готові до такого сценарію. Ми перебуваємо у тісному контакті з усіма країнами-членами, - йдеться у заяві Ляєн.

Вона зазначила, що Європейська Комісія працює над тим, щоб забезпечити альтернативні поставки та найкращі умови для зберігання газу у сховищах по усьому Євросоюзу.

Нагадаємо, на початку квітня російський владімір путін підписав указ, яким зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав "недружніми".

Читайте також