Польські фермери сьогодні відновлюють блокування КПП "Медика-Шегіні"

Цього разу протест буде більш жорстким, обіцяють фермери
Головне
Польські фермери сьогодні відновлюють блокування КПП "Медика-Шегіні"
4 Січня 2024, 06:33
читать на русском

Сьогодні, 4 січня, польські фермери відновлять блокаду прикордонного переходу "Медика - Шегині".

Про це повідомляє  Polska Agencja Prasowa.

Як відзначив лідер фермерів-протестувальників Роман Кондров, фермери не отримали письмової гарантії щодо виконання їх вимог, у зв'язку з чим блокада прикордонного пункту продовжиться.

За словами Кондрова, мова йде про декларацію, яку підпише прем'єр-міністр, оскільки він "керує всією країною". О 8 ранку біля пропускного пункту відбудеться пресконференція, на якій буде оголошено відновлення протесту.

Він зауважив, що цього разу протест буде більш жорстоким. Фермери пропускатимуть з черги по одному автомобілю на годину. Зокрема пропускатимуть автомобілі, автобуси та вантажівки з гуманітарною допомогою, військовою технікою, небезпечними вантажами та харчами, що швидко псуються.

Нагадаємо про те, що серед вимог фермерів:

  • включення субсидії на кукурудзу;
  • збільшення суми ліквідних кредитів для фермерів;
  • збереження сільськогосподарського податку на минулорічному рівні.

Міністерство відновлення спільно з DG MOVE напрацьовують стратегічні рішення, які дозволять врегулювати ситуацію із чергами на кордоні та зменшити напруження у питанні автомобільних перевезень.

Ключовими позиціями є покращення пропускної спроможності наявних пунктів пропуску, зокрема ефективності фітосанітарного та інших видів контролю, для дотримання меморандумів, що регулюють кількість вантажівок пропущених через кордон. Також йдеться про розроблення Плану дій щодо розбудови українсько-польських пунктів пропуску (з українського боку стратегія розбудови вже готова).

1