Посадка літака винищувачем: у Білорусі затримали дівчину Протасевича

Вона громадянка Росії
Посадка літака винищувачем: у Білорусі затримали дівчину Протасевича
Роман Протасевич фото: twitter com all mary
24 Травня 2021, 10:35
читать на русском

Влада Білорусі затримала дівчину Софію Сапегу колишнього головного редактора Nexta Романа Протасевича.

Разом з Протасевичем була затримана його дівчина, 23-річна громадянка Росії Софія Сапега, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вона навчається на магістратурі в Європейському гуманітарному університеті (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою "Міжнародне право і право Європейського Союзу".

Європейський гуманітарний університет докладає зусиль, аби якнайшвидше звільнити Софію Сапегу, - заявив офіційний представник ЄГУ Максим Мілта.

Він додає, що засуджує безкарні дії білоруського режиму і висловлює солідарність з усіма, хто зазнає переслідувань у Білорусі.

Зазначається, що серед політв’язнів режиму Лукашенка вже четверо нинішніх або колишніх студентів університету.

Контекст. 23 травня опозиційного блогера та колишнього головного редактора Nexta Романа Протасевича затримали у Мінську в аеропорту. Літак, на якому той летів з Афін до Вільнюса, здійснив аварійну посадку у столиці Білорусі через сигнал про замінування. За словами самого Протасевича, за ним стежили і в Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

1