У Білорусі затримали ексредактора телеграм-каналу NEXTA

Йому загрожує смертна кара або 30 років позбавлення волі
У Білорусі затримали ексредактора телеграм-каналу NEXTA
Роман Протасевич Фото: Пул Первого
23 Травня 2021, 16:45
читать на русском

Опозиційного блогера та колишнього головного редактора Nexta Роман Протасевича затримали у Мінську в аеропорту. Літак, на якому той летів з Афін до Вільнюса, здійснив аварійну посадку у столиці Білорусі.

Як повідомляє Telegram-канал Nexta, що літак компанії Ryanair посадили через сигнал про замінування. Також літак раптово подав сигнал лиха і поміняв курс.

Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був редактор телеграм-каналу "Білорусь головного мозку", колишній редактор Nexta, журналіст Роман Протасевич. Його затримали, - йдеться у повідомленні.

Перед вильотом Протасевич розповів, що за ним стежили. В Білорусі йому загрожує смертна кара.

Читайте також

Канал "Пул Первого" також пише, що для супроводу борту лоукостера в небо підняли винищувач білоруських ВПС.

Після затримання в Мінську ексголовного редактора Nexta соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Фото: Пул первого

Як пише Nexta, "терорист-Лукашенко і його хунта спеціально підняли в небо винищувач МІГ-29 і наполягли на посадці рейсу Ryanair". Тому це заздалегідь спланований план захоплення літака, на якому летіли пасажири кількох країн. Ціною їх життів диктатор посадив літак, щоб дістати своїми лапами одну людину - Романа Протасевича.

Пілотам було ближче і простіше посадити літак у Вільнюсі, ніж летіти до Мінська.

Фото: Пул Первого

Нагадаємо, що раніше білоруська влада зажадала визнати редакцію Telegram-каналу Nexta екстремістами, а Романа Протасевича і Степана Путіло видати в Білорусь з Польщі. Проти них порушено справу про організацію масових заворушень, порушення соціальної ворожнечі.

На початку листопада Слідчий комітет Білорусі звинуватив Путіло і Протасевича в організації масових заворушень і дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в "нагнітанні соціальної ворожнечі" стосовно представників влади та правоохоронців. Максимальне сумарне покарання за трьома відповідними статтями - 30 років позбавлення волі.

Читайте також