Посли 11 країн стурбовані боргами України перед інвесторами за "зелену" енергетику

Україна ще досі не виконала умови Меморандуму між урядом та інвесторами
Посли 11 країн стурбовані боргами України перед інвесторами за "зелену" енергетику
“Зелена” енергетика. Фото: Freepik
16 Листопада 2020, 15:44
читать на русском

Посли 11 країн вимагають від України виконати умови Меморандуму між урядом і інвесторами у "зелену" енергетику, у якому вказаний чіткий графік погашення заборгованості за вироблену зелену енергетику.

Про це йдеться у зверненні послів 11 країн до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Цей лист-звернення є продовженням Меморандуму про взаєморозуміння від 10 червня 2020 року, укладений між галуззю відновлювальної енергетики та урядом України.

Цей Меморандум про взаєморозуміння, який забезпечив добровільну реструктуризацію режиму подачі тарифів (ФІТ) для вітрових та сонячних електростанцій під посередництвом Енергетичного Співтовариства ЄС є важливим етапом у пошуку спільного шляху виходу з кризи в секторі відновлюваної енергетики.

Меморандум про взаєморозуміння дав основу для прийняття парламентом закону 810 21 липня 2020 року, що, своєю чергою, передбачало скорочення ПДВ, починаючи з 1 серпня 2020 року.

Читайте також

Зазначається, що Закон 810 мав відновити платіжну дисципліну з боку Гарантованого покупця, зокрема, шляхом розблокування додаткових джерел фінансування, таких як 20% співфінансування

Ми дуже стурбовані тим, що Гарантований покупець (ГП) досі не виконує свої зобов'язання щодо відновлення повних та своєчасних платежів виробникам відновлюваних джерел енергії та розпочати погашення накопиченого боргу ГП до кінця 2020 року. Це є порушенням умов меморандуму, - йдеться у зверненні.

Так, на думку послів, невиконання владою своїх зобов'язань негативно вплине на діловий та інвестиційний клімат в Україні.

При цьому посли очікують, що Україна виконає зобов'язання щодо відновлення сприятливих і сталих умов для інвесторів у "зелену" енергетику, що послужить зміцненню довіри інвесторів до України.

Звернення підписали представники Бельгії, Данії, Канади, Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Південної Кореї, Швеції, Туреччини та Великої Британії.

Нагадаємо, що керівник Державної податкової служби України Олексій Любченко звинуватив виробників "зеленої" енергії у несплаті податку на прибуток.

1