Посол України в Китаї Рябікін за час війни купив три квартири і три автомобілі

Колишній міністр з питань стратегічних галузей промисловості та друг мера Києва Віталія Кличка примножив свої володіння
Посол України в Китаї Рябікін за час війни купив три квартири і три автомобілі
Рябікін Павло (фото: facebook.com/rjabikin.pavel)
6 Березня 2024, 06:28
читать на русском

Посол України в Китаї, колишній директор аеропорту “Бориспіль” та ексголова Державної митної служби Павло Рябікін, оприлюднив декларацію про майновий стан, яку подав при звільненні з поста голови Мінстратегпрому. З неї видно, що у перший рік повномасштабного вторгнення політик та мільйонер поповнив свою колекцію квартир та автомобілів.

В один день, 24 листопада 2022 року, Рябікін став власником трьох квартир (площею 205,7 м2, 103,4 м2 та 79,6 м2), а також нежитлового приміщення (82,5 м2). Вся це нерухомість знаходиться у Києві. Вартість цього майна не вказана.

У травні 2022-го Рябікін придбав Land Rover Discovery 2014 року випуску. За неї він виклав 937 177 грн. Дружина посла Галина у тому році стала власницею двох автівок. Перша, кросовер Skoda Kodiaq, з'явилася в неї у січні, вартість - 800 000 гривень. А вже у листопаді, як вказано у декларації, заплатила 450 тисяч гривень за Mercedes-Benz GLS 400.

Що відомо про Павла Рябікіна

Тричі був депутатом Верховної Ради, послом у Данії, працював радником і заступником Віталія Кличка, очолював “Бориспіль” та міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та Державну митну службу. Також відомий тим, що був першим українським юристом, який відкрив для українського бізнесу систему офшорів.

За декларацією Рябікін, окрім придбаної у 2022 році нерухомості, володіє ще трьома квартирами в Києві (235,9, 189,9 й 109 кв.м), а у його дружини – дві в столиці (50,7 й 70 кв.м), дві в Ходосівці (39 кв.м, 41,4 кв.м) та одна в окупованому Криму, в Севастополі (120,3 кв.м.). Також їм належать земельні ділянки й житловий будинок у Києві та селі Романків, паркомісця й гаражі. Крім цього сім’я володіє у столиці недобудованою дачею.

У 2020 році журналісти виявили, що підконтрольний Рябікіну кооператив “Совські ставки” планує забудувати 15 га заповідної зони столичного Жукового острова всупереч Генплану, за яким усе це рекреаційна зона. В проєкті були два велетенські палаци з власними причалами й закрита база відпочинку – поруч з яхт-клубом та ресторанним комплексом “Маячок” Рябікіна. Верховний суд у 2021 році залишив у силі повернення Совських ставків Києву. У КМДА пообіцяли передати цю територію КО "Київзеленбуд".