Потурають воєнним злочинам рф: в Україні вважають за необхідне замінити ООН та ОБСЄ

Міністр оборони пропонує створити нову та ефективнішу систему міжнародних інституцій
Головне
Потурають воєнним злочинам рф: в Україні вважають за необхідне замінити ООН та ОБСЄ
Олексій Резніков Фото: УНІАН
22 Квітня 2022, 16:41
читать на русском

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав ООН та ОБСЄ організаціями, які втратили свою актуальність.

Про це він написав у колонці для видання WSJ Opinion, повідомляє пресслужба Міноборони у Фейсбуці.

На думку Резнікова під час війни в Україні російська федерація скоїла все те, для попередження чого створювалися міжнародні безпекові інституції.

Як може Рада Безпеки ООН, де москва є постійним членом, виконувати свою місію з підтримання миру? Про яку безпеку і співробітництво в Європі може йти мова, коли одна з держав-членів ОБСЄ напала на іншу і вбила тисячі мирних громадян? Ці організації не спрацювали. Як Лігу Націй, їх має замінити нова та ефективніша система міжнародних інституцій, здатних слугувати інтересам усіх країн, а не лише великих держав, - заявив він.

На думку міністра оборони, архітектура цієї нової системи має спиратися на досвід України:

У 1994 році ми відмовилися від третього у світі ядерного арсеналу, розраховуючи, що підписи світових лідерів на документі чогось важать. Але у 2008 році Німеччина та Франція заблокували наш вступ до НАТО, фактично заохотивши агресора. У серпні 2008 року росія вторглася до Грузії, і світ заплющив очі. У 2014 році Росія атакувала Україну, і світ вирішив не втручатися. Зараз російські бомби стирають з лиця землі наші міста, і світ нездатний це зупинити. Всьому цьому можна було запобігти, якби Захід запровадив превентивні санкції проти росії та надав Україні достатню кількість оборонних озброєнь, у першу чергу системи ППО та ПРО. Десятки тисяч українців залишилися б живими.

Він вважає, що відповідь Заходу на вторгнення росії в Україну була занадто повільною. За його словами, глобальна відповідь на кризу такого штибу повинна бути негайною, протягом 24 годин, а не за тижні чи місяці.

Резніков закликав міжнародну спільноту, яка вважає себе другом нашої країни, надати Україні необхідну допомогу, аби зупинити ворога.

Перш за все, нам потрібне важке озброєння для оборони та звільнення окупованих росією територій. Я знаю, що його можна надати швидко. Все, що потрібно – це воля зробити це. Якщо ви надасте нам це озброєння, то покажете світу, що ви не боїтеся протистояти злу. Також потрібно запровадити тотальне світове ембарго на російські нафту та газ. Також нам потрібні реальні санкції проти російських банківської системи та торгівлі. Якщо ви це все зробите, російські загарбники будуть вигнані з України за кілька місяців. Якщо ні, війна затягнеться, а держава-терорист російська федерація остаточно зруйнує репутацію глобальних лідерів та заохотить інших негідників перевірити їхню міць, - підсумував міністр.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Путін міг запобігти вбивствам під час війни в Україні. На його думку, російські солдати вчиняли військові злочини в Україні за мовчазної згоди вищого керівництва рф.

Читайте також