Практично всі заборонені ігорні сайти та салони продовжують працювати - розслідування нардепів

Блокувати такі сайти може лише Рада нацбезпеки та оборони
Головне
Практично всі заборонені ігорні сайти та салони продовжують працювати - розслідування нардепів
Гральний бізнес (фото: Pexels)
2 Березня 2023, 12:12
читать на русском

Комісія з регулювання азартних ігор передала до інтернет-операторів і правоохоронних органів 1789 вебсайтів сайтів з нелегальними азартними іграми, 55 сайтів з нелегальними лотереями, і список із 606-ма нелегальними ігровими закладами, з яких понад 300 закладів лише у місті Києві. Однак, практично всі заборонені ігорні сайти та салони продовжують працювати.

Про це заявив народний депутат та член ТСК щодо злочинів у сфері грального бізнесу Олексій Жмеренецький.

"Сама Комісія не має повноважень проводити контрольні закупівлі, щоб документувати порушників (просить законодавчо дати їй цю можливість). І що ви думаєте – майже усі ці сайти та салони продовжують працювати! Правоохоронці стверджують, що більша частина із них не має можливості приймати платежі. Але ми перевірили одразу на ТСК роботу найодіознішого російського 1XBET. Я спокійно зміг провести платіж через якусь європейську платіжну систему "прикручену" до сайту", – зазначив депутат.

Відповідні органи, за словами Жмеренецького, стверджують, що блокувати такі сайти може лише Рада нацбезпеки та оборони. Депутат зазначив, що на розгляді РНБО зараз перебувають 240 компаній.

"Проте, органи також стверджують, що це блокування нічого не дасть, адже миттєво будуть створені нові копії сайтів. А заблокувати переказ з українських банків на міжнародні платіжні системи, через які працюють порушники, ми ніби також не можемо, бо це типу означає порушення прав українців за кордоном, які цими системами можуть користуватися", – додав Жмеренецький.

Також за його словами, відповідні органи повідомляють, що 97% усіх 54 мільярдів гривень, які відмив гральний бізнес, роблять якраз компанії з українськими ліцензіями, а не ці тисячі нелегальних сайтів. Тобто, як вказав депутат, внаслідок всіх розслідувань за останні грудень-січень, було зібрано податків у 20 разів більше ніж в попередні місяці, та навіть роки.

За словами Жмеренецького, протягом 2021 року було зібрано 204 млн грн, а за грудень 2022 року – 220 млн грн. При цьому протягом всього минулого року вдалося зібрати 730 млн грн, а за січень 2023 року – 269 млн грн.

"Але проблема в тому, що майже всі ці податки це ПДФО, тобто податок на доходи фізосіб, які "вчорну" отримували дохід та зарплати у цих схемах і виграшах. А от прибутки гральних компаній продовжують приносити копійки у державний бюджет. Щобільше, - майже 300 млн грн з отих 730 мільйонів за 2022 рік сплатила лише одна компанія", – зазначив Жмеренецький.

Нагадаємо, Національний банк України проводить перевірки та готує заходи щодо дев'яти банків, які, можливо, застосовували схеми по ухиленню від сплати податків учасниками грального ринку.