Представники росії досі перебувають в ілюзіях, що вони – впливова країна: Подоляк про перемовини з рф

Втім, потроху вони цих ілюзій позбавляються і починають реалістичніше дивитися на події
Представники росії досі перебувають в ілюзіях, що вони – впливова країна: Подоляк про перемовини з рф
Михайло Подоляк (фото: Facebook)
18 Березня 2022, 11:01
читать на русском

На початку переговорного процесу росія категорично відмовлялась будь-що обговорювати, а запитові позиції були ультимативні та недоречні для України. Зараз же ж агресор йде на певні компроміси та слухає аргументи.

Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в етері "Радіо Свобода".

Запитові позиції, з якими Росія заходила в ці переговори, були взагалі ультимативні і недоречні для України. Сьогодні ми маємо трохи іншу картину: ці переговори йдуть більш-менш конструктивно. Ну, як конструктивно: представники Росії досі перебувають в ілюзіях, що вони – впливова країна і десь перемагає та має диктувати нові правила глобальної поведінки. Однак потроху вони цих ілюзій позбавляються і починають реалістичніше дивитися на навколишній світ, – пояснив Подоляк.

За його словами, у переговорах з росією з'явились деякі позитивні моменти.

Оптимізм виходить з того, що ми бачимо, як вони реагують на наші пропозиції: як ми бачимо припинення вогню, відвід російських військ, врегулювання в цілому. Якщо перші пару тижнів вони відмовлялись категорично будь-що обговорювати, то зараз вони слухають аргументи, з чимось погоджуються, з чимось ні, висувають зустрічні аргументи, й певні компромісні позиції ми знаходимо. Я не думаю, що вони (росія – ред.) можуть витягнути війну місяць, два, три – ресурсів нема, – додав радник голови ОП.

Також Подоляк зазначив, що на переговорах з росією обговорюються гарантії безпеки. Це може бути будь-яка конструкція, де будуть конкретні гарантії безпеки. Це потрібно, щоб Україна не залишилася сам на сам, а перші тижні взагалі не отримувала фінансової і консультативної допомоги. А щоб, якщо у нас війна, поруч стояли країни, які безумовно будуть надавати нам військову допомогу.

Це може бути будь-який блок, в якому брали б участь потужні армії, щоб Україні не була один на один, – відповів він на запитання про можливий позаблоковий статус України.

Нагадаємо, що росія вирішила вийти зі складу Ради Європи за власним бажанням.

Читайте також

1