Прем'єрське крісло захиталося під Джонсоном: чому главі уряду Британії загрожує відставка

Консервативна партія проведе голосування щодо вотуму довіри лідеру партії
Прем'єрське крісло захиталося під Джонсоном: чому главі уряду Британії загрожує відставка
борис Джонсон виступає в парламенті (фото: the Guardian)
6 Червня 2022, 14:29
читать на русском

У понеділок, 6 червня, Консервативна партія Великої Британії проведе голосування щодо вотуму довіри своєму лідеру та прем’єр-міністру країни Борису Джонсону.

Як повідомляє Sky News, зібрано 54 листи членів британського парламенту від партії Джонсона з вимогою провести голосування.

Зазначається, що аби усунути Джонсона з посади глави уряду, необхідно, щоб 51% депутатів (180 депутатів) Консервативної партії у парламенті проголосували проти нього.

Тим часом про повну підтримку Бориса Джонсона заявила очільниця британського МЗС Ліз Трасс. Вона закликала не оголошувати вотум недовіри премʼєр-міністру Великої Британії.

У твітері Трасс написала:

Прем’єр-міністр має мою 100% підтримку під час сьогоднішнього голосування, і я наполегливо закликаю колег підтримати його. Він займався лікуванням COVID-19 та підтримував Україну перед лицем російської агресії. Він вибачився за допущені помилки. Зараз ми повинні зосередитися на економічному зростанні.

Деталі скандалу: партійці Джонсона обурилися його поведінкою під час суворих ковідних обмежень. Він особисто брав участь у кількох вечірках, які проводилися у резиденції прем'єр-міністра на Даунінг-стріт у 2020-2021 роках. Сам Джонсон запевняв, що карантинні правила не порушував, хоча ЗМІ облетіли його фото з бокалом у руках, зроблене під час заходів

У червні минулого року прем'єр-міністр Джонсон та його дружина були оштрафовані за порушення локдауну під час святкування його дня народження на Даунінг-стріт. Після цього вибачився за поведінку та заявив, що подавати у відставку не буде.

1