Президент Болгарії сказав, що Крим російський: реакція МЗС України

Київ викликав посла Болгарії "на килим" для пояснень
Важливо
Президент Болгарії сказав, що Крим російський: реакція МЗС України
Міністерство закордонних справ України, МЗС України (фото: УНІАН)
19 Листопада 2021, 16:43
читать на русском

Президент Болгарії Румен Радєв заявив, що Росія не може бути ворогом Болгарії. Виступаючи на дебатах із претендуючими на пост глави держави, він також назвав Крим російським.

Як пише видання Web Cafe, Радєв відповідаючи на питання щодо Криму, сказав: "зараз Крим російський".

В Міністерстві закордонних справ заявили, що через заяву болгарського президента викликали посла Болгарії в Києві Костадіна Коджабашева.

Українська сторона довела до посла позицію нашої держави про некоректність та неприпустимість висловлювань президента Болгарії Румена Радева стосовно Криму під час вчорашніх передвиборчих теледебатів. Наголосили, що слова чинного болгарського президента не сприяють розвитку добросусідських відносин України та Болгарії та різко дисонують з офіційною позицією Софії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах, - кажуть в МЗС.

У відомстві також очікують на спростування президентом Болгарії Руменом Радевом його заяви щодо приналежності Криму.

В МЗС кажуть, що посол Костадін Коджабашев "запевнив у незмінній позиції Болгарії щодо підтримки територіальної цілісності України, у тому числі Криму як невіддільної частини території нашої держави, та зусиль з деокупації півострова, зокрема шляхом участі Болгарії в роботі Кримської платформи".


Контекст. Сім років тому, 16 березня 2014 року, в Криму пройшов так званий "референдум", за підсумками якого РФ незаконно окупувала півострів.

Сьомий рік поспіль територія залишається під окупацією, Росія продовжує репресії проти кримчан та нарощує свою військову присутність у регіоні.

Президент України Володимир Зеленський повідомив про стратегію деокупації та реінтеграції півострова.

Читайте також