Президент найбільшого технопарку Європи Sophia Antipolis обговорив у Харкові перспективи співпраці з Україною

Філіп Маріані обговорив з українськими фахівцями можливості створення технологічних та індустріальних парків
Президент найбільшого технопарку Європи Sophia Antipolis обговорив у Харкові перспективи співпраці з Україною
Філіп Маріані з українськими партнерами (Фото: пресслужба компанії)
7 Грудня 2021, 20:51
читать на русском

Директор найбільшого в Європі технопарку Sophia Antipolis Філіп Маріані в рамках візиту в Київ та Харків обговорив з бізнесом, науковцями та чиновниками перспективи співпраці з Україною. Почесний гість з Франції зустрівся з українськими командами UNIT.city (Київ) та Synergy park (Харків), міністром розвитку громад та територій України, бізнес-спільнотами (CCIFU - Французько-українська торгово-промислова палата), очільниками університетів (Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський державний біотехнологічний університет), технологічними компаніями (Apostera, TECOR) та ініціативами (TechUkraine, AI House).

Про це повідомила пресслужба компанії.

Так, Маріані зустрівся з ректором Харківського національного університету радіоелектроніки Валерієм Семенцем, очільником наукового парку Synergy Вадимом Хачатряном, та командою TECOR (Вадим Сіньогін, Максим Головахін, Євген Іпатко). Після ознайомлення з університетом та його інфраструктурою були визначені основні засади співпраці у сфері обміну знаннями та створення спільної наукової бази.

Для нас велика честь бути локальним партнером всесвітньо відомого флагманського технопарку Європи Sophia Antipolis. Ми готові до активної роботи для розвитку екосистеми технопарків в країні задля того, щоб Україна стала беззаперечним технологічним лідером та центром інновацій на континенті, - заявив Вадим Сіньогін з TECOR.

Головною метою зустрічі у науковому парку Synergy була презентація концепту технопарку Synergy Kharkiv technology innovation park, під час якої Філіпу Маріані представили план розвитку, девелоперські проєкти, архітектурні рішення та розміщення основних блоків Synergy Kharkiv (Knowledge and R&D center, Conference area, Entrepreneur center, Campus). Сторони домовилися створити спільну робочу групу за участі Sophia Antipolis та Synergy для проєктування наукової моделі технопарку.

У продовження візиту до Харківського державного біотехнологічного університету провели зустріч з головою Вченої ради Андрієм Одарченком. Як головний ініціатор створення технопарку, Андрій Одарченко презентував основні результати та здобутки в науковій діяльності університету, наголосив на необхідності поєднання наукового потенціалу в єдиному комплексі, яким має стати університетський технопарк "БІОТЕХ".

Також Маріані обговорив з головою комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою, автором законопроєкту №4416-1 про індустріальні парки в Україні, зміни в законодавстві, необхідні для сприятливого бізнес-клімату: надання пільг та стимулів індустріальним і технологічним паркам, а також створення наукомістких високооплачуваних робочих місць в країні.

Для успішної реалізації концепції технологічного парку та спеціальної мережі інноваційних екосистем у сталий спосіб потрібні сприятливі умови. На сьогодні такі умови і середовище готові, і мій візит підтверджує цей факт. Ми раді підтримувати технологічні та наукові розробки, які можна фінансувати та просувати на ринку, - заявив він.

"Я переконаний, що наші інженерні таланти, безліч яких працює в передових глобальних компаніях (SpaceX, Google, Amazon, etc.), зможуть працювати і в Україні, якщо створити мережу науково-технологічної інфраструктури, залучити інноваційні світові компанії для реалізації амбітних проєктів тут, а також фінансування міжнародних венчурних фондів для інвестиційної підтримки наукових розробок та стартапів", - резюмував Сергій Осипенко, UNIVERSUS.

Нагадаємо, технопарк Sophia Antipolis - перший в Європі, найбільший науково-дослідний центр, що знаходиться на Лазуровому березі Франції. Був заснований у 1969 році вченим та сенатором Пьером Лафіттом як R&D центр для інноваційних компаній в галузі обчислювальної техніки, електроніки, фармакології та біотехнологій.

Читайте також