"Прихисток" для переселенців: уряд визначив розмір суми компенсацій

Ті, хто надасть прихисток, отримають 900 грн
Головне
"Прихисток" для переселенців: уряд визначив розмір суми компенсацій
Житло, квартира, оселя (Фото: pexels)
30 Вересня 2022, 17:50
читать на русском

Кабінет міністрів змінив умови програми "Прихисток", зменшивши фінансове навантаження на час опалювального сезону на тих, хто прихистив у себе переселенців.

Як повідомляє пресслужба уряду, схвалено постанову, згідно з якою з 1 жовтня збільшується розмір компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішнім переселенцям у межах програми "Прихисток".

Нагадаємо, програма передбачає державну компенсацію за житлово-комунальні послуги тим, хто безоплатно прихистив внутрішньо переміщених осіб із ТОТ чи зон проведення воєнних (бойових) дій.

Власники житла, що розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 гривень замість 450 за кожну таку особу на місяць. Це стало можливим завдяки оновленому Меморандуму про співпрацю, який від імені Уряду уклав Мінрегіон із Товариством Червоного Хреста України, - кажуть в уряді.

Також при нарахуванні субсидій згадана компенсація не буде обчислюватися як отриманий дохід. Вказане стане ще одним хорошим стимулом для тих, хто приймає у себе вимушених втікачів від війни.

Крім того, окремо було розширено перелік закладів, які отримають компенсацію за комунальні послуги, якщо прихистять ВПО. Таке право матимуть не лише державні та комунальні підприємства, а і юридичні особи, ФОПи, релігійні організації й інші. Всі, хто готовий прихистити внутрішніх переселенців.

Детальніше про роботу соціальної програми "Прихисток" та процедуру отримання компенсації – за посиланням.

Що потрібно, аби отримати компенсацію?

  1. Подати заяву про готовність прийняти у себе переселенців до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через сайт https://prykhystok.gov.ua.
  2. При поселенні переселенців подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування.
  3. До 5-го числа кожного місяця інформувати орган місцевого самоврядування про кількість днів та переселенців, які проживали.
  4. Отримати компенсацію.
  5. Виплата компенсацій власникам відбувається до 20-го числа.

Нагадаємо, що українці, які вимушено переїхали з власних осель через активні бойові дії, отримають по дві або три тисячі гривень допомоги на проживання.