Приїздив на роботу на золотому "Порше" та є фігурантом "плівок Вовка": скандальний суддя Аблов зібрався піти у почесну відставку

ВРП вже цього часу планує розглянути заяву Євгенія Аблова
Головне
Приїздив на роботу на золотому "Порше" та є фігурантом "плівок Вовка": скандальний суддя Аблов зібрався піти у почесну відставку
Євгеній Аблов (Фото: Слідство ІНФО)
26 Квітня 2023, 13:47
читать на русском

Євгеній Аблов  – суддя Окружного адміністративного суду Києва, який перебуває у процесі ліквідації, – зібрався піти у почесну відставку та отримувати пенсію за кошти платників податків.

Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Згаданий суддя - це той самий Аблов, який приїжджав до суду на золотому "Порше" та отримав підозру у створенні злочинної організації і захопленні влади – так звана справа "плівок Вовка".

"Заяву Аблова про відставку Вища рада правосуддя планує розглянути вже у цей четвер. І це при тому, що на цього чорта у тій же ВРП є декілька скарг. Не говорячи вже про слухання справи ОАСК у Вищому антикорупційному суді. Так Аблов намагається використати лазівку — бо поки Верховна Рада ніяк не проголосує за створення дисциплінарних інспекторів, ВРП не може звільняти суддів", – зазначив Шабунін.

Щоправда, Верховна Рада, за словами очільник ЦПК, могла б тимчасово дати Вищій раді правосуддя право звільняти одіозних суддів. Особливо зважаючи на те, як Євросоюз очікує від України очищення судової влади.

"Тож для ВРП відкласти розгляд заяви Аблова – справа честі. Інакше його прикладу послідують усі "вовки" і чорти з ОАСК. Бо перший тривожний дзвіночок для міжнародників ВРП вже надіслала, коли відмовилася відсторонити "печерську" суддю Ільєву", – підсумував Шабунін.

Нагадаємо, Євгеній Аблов відомий низкою скандальних судових рішень. Так, у грудні 2013 року він зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017 – визнав законною схему закупівлі так званих "рюкзаків Авакова", чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання. У 2018-му – поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову.

Також Євгеній Аблов є фігурантом "плівок НАБУ", які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.

21 квітня 2022 року суддя Аблов залишив позов без розгляду позов експрезидента-втікача Віктора Януковича про позбавлення звання президента.

Читайте також

1