Припиним війну на Донбасі, тоді проведем вибори - Кравчук

Не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО повинні бути проведені місцеві вибори
Важливо
Припиним війну на Донбасі, тоді проведем вибори - Кравчук
Леонід Кравчук (фото: УНІАН)
5 Листопада 2020, 09:49
читать на русском

Голова делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук заявив, що Україна повинна повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року. Це необхідно для проведення місцевих виборів 31 березня.

Про це передає агенство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Україна підготувала план спільних кроків для ТКГ.

Перше, що ми пропонуємо зробити, — припинити обов’язково збройний конфлікт, і провести обов’язково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто, всі збройні формування, найманці, озброєння все повинно бути виведено з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені, — пояснив Кравчук.

Він додав, що після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність. Київ наполягатиме на тому, щоб спостерігачі ОБСЄ мали безпечний доступ до всієї території України.

Україна також буде вимагати повного і безумовного доступу міжнародних організацій, включаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб. У плані йдеться про терміни до середини листопада 2020 року, а остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх" має відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року.

Читайте також

Згідно з українським планом, не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО повинні бути проведені місцеві вибори відповідно до Конституції та законів України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ - Копенгагенського документа 1990 року.

Україна також наполягає, щоб зустріч лідерів "нормандської четвірки" відбулась до кінця 2020 року.

Щоб вони оцінили процес імплементації домовленостей, що зроблено, що не зроблено. І обов'язково обговорили умови безпеки і політичні умови для місцевих виборів. Щоб було точно і зрозуміло сказано, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі тільки в певних відповідних умовах, - зазначив він .

За словами Кравчука, 5 листопада цей план української сторони буде направлено координатору ТКГ, спецпредставникові чинного голови ОБСЄ Хайді Грау.

Нагадаємо, що голова української делегації в Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що для того, аби досягти миру на сході України, влади повинні прийняти пакет законів про реінтеграції регіону.

1