Приватні бібліотеки, колекції вин і картин: що "цікавого" можна знайти у деклараціях депутатів Київради

До прикладу, Марина Порошенко декларує колекції скульптур, картин, ескізів та фотографій, які перебувають у власності чоловіка
Головне
Приватні бібліотеки, колекції вин і картин: що "цікавого" можна знайти у деклараціях депутатів Київради
У столиці прийняли ряд рішень для стимулювання роботи бізнесу
21 Березня 2024, 09:41
читать на русском

Деякі депутати Київради за 2021 та 2022 роки збільшували свій автопарк та кількість колекційних творів мистецтва.

Рух "Чесно" проаналізував категорію "цінне рухоме майно" у деклараціях столичних депутатів. Туди чиновники вносять транспортні засоби, які їм належать, а також різноманітні колекції та об’єкти: від годинників, ікон до більярдних столів та виробів антикваріату.

Лідером за розміром автопарку є Віталій Нестор від фракції "Батьківщини": у нього задекларовано шість автівок, одна з яких належить його матері. На другому місці одразу кілька депутатів із фракції "Удару": Олесь Маляревич, Владислав Андронов та Катерина Кириченко, у власності яких перебуває по п’ять автівок.

Примітним є факт, що автопарк міського голови Києва теж збільшився: у 2020 році Віталій Кличко задекларував одне авто, а вже у 2022 – чотири.

До цінного рухомого майна належать і твори мистецтва: до прикладу, Марина Порошенко  із фракції "Європейської солідарності" та раніше згадана Катерина Кириченко із фракції "Удару" декларували колекції скульптур, картин, ескізів та фотографій, які перебувають у власності їхніх чоловіків.

У 2020 році Марина Порошенко декларувала кілька колекцій картин, що належать Петрові Порошенку, серед яких: картини українських та російських майстрів XIX–XX століть (65 одиниць), картини старих майстрів (15 одиниць), а також колекція скульптур XIX–XX століть (шість одиниць).

Два роки потому подружжя Порошенків декларувало вже не зазначені колекції, а твори мистецтва поодинці. Загальна їх кількість склала 48 одиниць, серед авторів – Айвазовський, Боттічіні та Брюллов.

Натомість колекція Катерини Кириченко із фракції "Удару" залишилася незмінною: і в 2020, і в 2022 році – 85 творів мистецтва. Серед них: 13 скульптур, 5 ескізів до картин, сім фотографій та 60 картин.

Проте у деяких деклараціях можна знайти й нетипові колекції. До прикладу, вже згаданий Володимир Яловий із забороненої партії ОПЗЖ у 2020 та 2022 роках задекларував приватну бібліотеку, що складається із книг ХХ століття та налічує близько 350 примірників. Крім того, у декларації депутата можна знайти колекцію вин із різних країн світу, яка налічує 710 пляшок.

Рух "Чесно" досліджував задекларовані колекції Володимира Ялового у попередньому скликанні, коли він був депутатом Київради по 120-му округу Шевченківського району від партії "Єдність". Тоді колекція вин Ялового налічувала 650 пляшок.

Колекціонерами книг були також ексдепутат Київради від "Слуги народу" Володимир Трубіцин та депутат фракції "Батьківщини" Анатолій Шаповал. У 2020 році бібліотека Трубіцина налічувала 1560 примірників книг XVIII–XIX століть, а у власності Шаповала було записано понад 3 тис. томів різноманітних видань кінця XIX – початку XXI століття.

Нагадаємо, деякі депутати Київради мають у власності майже 30 земельних ділянок, а площа окремих перевищує 4 га.

Читайте також

1