Призначення пенсії: хто може додатково отримати 3 роки страхового стажу

Чоловіки та жінки можуть отримати додаткові 3 роки до страхового стажу, якщо доглядали за дитиною віком до трьох років
Призначення пенсії: хто може додатково отримати 3 роки страхового стажу
Пенсіонери Фото Andrea Piacquadio pexels.com
10 Лютого 2024, 18:49
читать на русском

Як зазначено у частині 1 ст. 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV Про загальнообов’язкове пенсійне страхування, період догляду за малолітніми дітьми можна віднести до страхового стажу. На це мають право непрацюючі мати чи батько, які доглядали дитину до 3-річного віку.

Про це інформують у Пенсійному фонді України.

Оскільки в Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, то страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок, якщо вони доглядали дитину та відмовилися від роботи.

Починаючи з 01.01.2004 року, час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку та за умови отримання допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

З 1 січня 2005 року – за даними персоніфікованого обліку.

Для віднесення періоду догляду за дитиною до страхового стажу необхідно подати документи на розгляд.

Процедура збільшення пенсійного стажу шляхом включення до нього періоду догляду за малолітньою дитиною ґрунтується на тому, що мати чи батько не працювали в цей час на іншій роботі та має такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною 3 років батько/мати не працювала (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дає можливість українцям укласти договір про сплату страхових внесків на користь третьої особи, крім тієї, дані про яку відсутні в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

Читайте також

1