Як можна "докупити" страховий стаж для пенсіонера: пояснення експертів

Українці можуть платити страхові внески за третю особу
Важливо
Як можна "докупити" страховий стаж для пенсіонера: пояснення експертів
Пенсіонери Фото: Pexels
21 Листопада 2022, 14:26
читать на русском

Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дає можливість українцям укласти договір про сплату страхових внесків на користь третьої особи, крім тієї, дані про яку відсутні в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку. Ухвалена ініціатива має як переваги, так і недоліки.

Про це йдеться в ухваленому законопроєкті №7649 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні", який зараз готується на підпис.

Так, юридичні або фізичні особи зможуть робити персоналізовані благодійні внески, адресувати їх конкретному пенсіонеру. 70% переказаних коштів зараховуватимуть на виплати адресатові в обраний ним спосіб, передбачений законодавством, а 30% надійдуть до солідарної системи на користь усім.

Перевага такої ініціативи у тому, що якщо громадянин передпенсійного віку опиниться без роботи та не зможе працевлаштуватися, родичі або близькі зможуть сплатити за нього страхові внески, щоб ті вчасно вийшов на пенсію.

Вартість одного року страхового стажу прив'язана до мінімального розміру єдиного соціального внеску, регламентованого мінімальною зарплатою, яка наразі становить 6 700 грн, а ЄСВ — 22% від неї, тобто 1 474 гривень.

Вартість стажу визначається за такою формулою: множать страховий внесок у розмірі 22%, коефіцієнт вартості компенсації та кількість місяців, яких бракує. За один рік пенсії коефіцієнт — 2, за два роки — 1,8, за три — 1,6 і далі зменшується на кілька сотих. Суми набираються чималі, тому експерти відносять це до недоліків даного законопроєкту.

З огляду на мінімальний розмір ЄСВ, який передбачається до сплати 2022 року, мінімальний розмір внеску за один місяць страхового стажу за договором про добровільну участь, за купівлі страхового стажу, становить з 1 жовтня 2 948 грн. За рік виходить 35 376 грн.

У системі соцстрахування існує два види договорів, за якими обрахунок здійснюється по-різному. Перший - поступово сплачувати ЄСВ, уклавши договір щонайменше на рік. Сума місячного платежу - 1 430 грн.

Другий вид договору підходить тоді, коли вже треба виходити на пенсію, а потрібний для цього стаж ще не набрався. Для цього варто сплатити ЄСВ одноразово впродовж 10 днів із моменту підписання договору. Але у цьому випадку стаж буде значно дорожчим, тому що множитиметься на коефіцієнт 2.

Нагадаємо, у грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також проведуть перерахунки пенсій, зокрема для учасників бойових дій.

Читайте також

1