Пробник референдуму: віцеспікер Ради прокоментував ідею Зеленського

Деякі питання з опитування можуть потім винести і на референдум
Пробник референдуму: віцеспікер Ради прокоментував ідею Зеленського
Робота (фото: Pexels)
13 Жовтня 2020, 17:16
читать на русском

Перший віцеспікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що всеукраїнське опитування на місцевих виборах є пробником референдуму. Він не виключив, що деякі питання з опитування можуть потім винести і на референдум.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24", передає "РБК-Україна".

Всеукраїнське опитування - це пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, які питання для громадян України є важливі, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що деякі з цих питань, які будуть обговорені, надалі можуть бути ініційовані у порядку референдуму, - зазначив Стефанчук.

Зам глави також прокоментував законність проведення такого опитування паралельно з місцевими виборами.

Це не є законодавчо визначена процедура (опитування, - ред.), це добра ініціатива з тим, щоб вперше держава почала слухати думку своїх громадян, і щоб громадяни визначали, що для них є важливим, - відзначив він.

Перший віцеспікер ВР додав, що пізніше глава держави назве питання, які будуть фігурувати в опитуванні.

Ці питання вже визначені. Цьому передувала кропітка соціологічна робота. Я знаю усі (питання, - ред.) Ці питання повідомить тільки президент, невелика кількість людей їх знає, але повідомить тільки президент, - розповів Стефанчук.

Читайте також

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві.

Також  запропоноване президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими "експертами" та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями.

Співкоординаторка всеукраїнської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що опитування на дільницях може бути розцінено, як втручання у вибори, а також немає законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування.

1