Законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування немає - експертка

Опитування на дільницях може бути розцінено, як втручання у вибори
Законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування немає - експертка
Виборча дільниця (фото: УНІАН)
13 Жовтня 2020, 16:07
читать на русском

Співкоординаторка всеукраїнської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що опитування на дільницях може бути розцінено, як втручання у вибори, а також немає законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування.

Про це Айвазовська повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначає, що дільниця - це територія, на якій живуть виборці, включені до відповідних списків, що голосують в приміщенні для голосування. Члени комісій, спостерігачі, кандидати, медіа, виборці можуть бути присутні в приміщенні для голосування лише для реалізації власних прав, виконання передбачених законом обов'язків і лише на період необхідний для цього. Наприклад, виборцю з цієї дільниці (території) не можна дати опитувальник в руки, щоб він стояв в приміщення та опитував громадян. Також ніхто не має права незаконно втручатись в хід голосування, як і перешкоджати йому.

Відповідно, законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування немає. Такі дії матимуть негативний вплив на хід волевиявлення і не можуть бути допущені, - написала Айвазовська.

Читайте також

Якщо ж опитування проводиться на вулиці, то їх можна організовувати і за методологією екзит-полів, і будь-яких інших форм репрезентативних/нерепрезентативних (політтехнологічних) заходів, - додає вона.

За словами Айвазовської, результати таких опитувань не мають ані ознак референдуму, ані юридичних наслідків.

Тут найбільшої уваги заслуговує питання, кого саме опитуватимуть та як: тих, хто ще не проголосував і прямує до приміщення, чи тих, хто вийшов з приміщення. Якщо перших, то дуже важливим є сам зміст питань. Вони не можуть містити агітації, або прихованого стимулювання голосувати за партію, політичним/ідейним лідером якої є президент.

Якщо ж опитування проводиться на виході з дільниць, то зміст питань не впливатимуть на голосування, а лише будуть використані з політичною метою, - написала співкоординаторка на своїй сторінці.

За її словами, важливою є інформація щодо фінансування такого опитування: бюджетні кошти (цільове/не цільове їх витрачання), партійні (однозначно політтехнологічне завдання), громадське (афільовані ГО). Залежно від джерел можна давати більш широку оцінку цієї політичної акції.

Тези президента, скоріше, наштовхують на думку, що з місцевих виборів ми одразу перекинемось в активність з національним референдумом, на який буде винесено 1 питання, що отримує найбільшу підтримку голосів 25 жовтня, - резюмувала Айвазовська.

Читайте також

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві.

Також  запропоноване президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими "експертами" та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями.