Професійна армія: що передбачає указ Зеленського, підписаний у Раді

Серед положень указу скасування призову і зростання зарплат військових
Головне
Професійна армія: що передбачає указ Зеленського, підписаний у Раді
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
1 Лютого 2022, 14:14
читать на русском

Сьогодні, 1 лютого, президент України Володимир Зеленський під час свого виступу в Раді підписав Указ № 36/2022 "Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії".

Про це повідомили в Офісі президента.

Документ спрямований на підвищення рівня соціального забезпечення українських військових, збільшення чисельності та зміцнення ЗСУ.

Указом зокрема передбачено:

  •  поступове збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат;
  • збільшення терміну дії контрактів;
  • розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей;
  • систему кар’єрного зростання офіцерів.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів має підготувати зміни до державного бюджету на поточний рік, заклавши фінансування на підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ до рівня не менше двократного розміру мінімальної заробітної плати. Також заплановано підвищення протягом 2023 року грошового забезпечення військовослужбовців, які укладають довготермінові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної зарплати.

Крім того, указ передбачає збільшення протягом наступних трьох років чисельності Збройних Сил України на 100 тисяч осіб і створення додаткових 20 бригад ЗСУ.

Документ також передбачає поступовий перехід до формування Збройних Сил України на професійній основі. Зокрема, запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Нагадаємо, у довгостроковій перспективі в Україні має бути вибудована така система, щоб кожен громадянин міг у разі потреби захистити свій дім і свою країну, а також надати першу медичну допомогу, після цього держава зможе повністю відмовитися від призову на строкову службу.

Читайте також

1