Міноборони провалило будівництво нових арсеналів для української армії - ЗМІ

За чотири роки було витрачено мільярд гривень на криву стіну та іржаву арматуру
Міноборони провалило будівництво нових арсеналів для української армії - ЗМІ
Будівництво Фото: Kawser Hamid з Pexels
7 Грудня 2021, 14:33
читать на русском

Чотири роки тому Міноборони розпочало будівництво нових сучасних складів боєприпасів для української армії, але не закінчило його до встановлених термінів.

Як повідомляє bihus.info, будівництво нових арсеналів мало завершитися до кінця 2021-го.

На місці обіцяних арсеналів зараз лише недобудовані "коробочки", іржава арматура і "втоплений бетон". Долю мільярда гривень, що був перерахований Міністерством оборони двом компаніям з корпорації "Укрбуд", зараз з’ясовують у судах, - йдеться у повідомленні.

Журналісти нагадали, що нові військові арсенали Міністерство оборони замовило у 2018-му. Загалом у трьох військових частинах до кінця 2021 року мали збудувати 136 сховищ для боєприпасів.

З'ясувалося, що один підряд на будівництво у сумі 1,95 млрд грн отримало ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", ще два – на 2,3 млрд грн – ТОВ "Північно-український будівельний альянс" ("ПУБА").

Компанія "Укрбудмонтаж" на той час була записана на дружину нардепа Максима Микитася, друга – на його парламентського помічника Андрія Якусевича. Обидві фірми входили до корпорації "Укрбуд"..., - пише bihus.info.

Зазначається, що майже 100 млн грн авансів на закупівлю будівельних матеріалів підрядники отримали одразу і роботи по першій черзі мали б завершитися до кінця 2019-го. Втім замовник подав до суду на обох підрядників.

У Міноборони заявляли, що будівельники зривають календарний план робіт на всіх об’єктах і вимагало їх оштрафувати.

Однак суди МОУ програло. Потім на початку жовтня будівництво двох із 3-х запланованих арсеналів припинилося. У часі це збіглося з крахом корпорації "Укрбуд" і активною фазою кримінального провадження щодо участі топменеджменту компанії в корупційній оборудці з квартирами Нацгвардії.

Зрештою, кажуть журналісти, було погоджено, що підрядник має продовжувати будувати, термін здачі черги посунуть, термін звіту за старі аванси теж, але нові видадуть тільки після звіту за попередні.

Однак, попри нібито згоду, будівництво на двох арсеналах не відновилося, щобільше – воно припинилося і на третьому. Навесні 2020-го в процес включився Генштаб, на арсеналах влаштували перевірку. Виявилося, що найгірша ситуація в Калинівці, де мав будувати "микитасевий" "Укрбудмонтаж": з 10 запланованих сховищ – одна неповна “коробка” без даху і три фундаменти, один з яких – з половиною стін, в другому від стін – тільки арматура, в третьому – навіть цього немає, - йдеться у розслідуванні.

Згодом з'ясувалося, що у Богданівці, яку мала будувати "ПУБА", із 10 сховищ – готова тільки одна "коробка", ще кілька фундаментів із "зачатками" стін, а армування виконане з браком і вже деформоване - подекуди фундамент або гідроізоляція втоплені у воді.

Тобто жодне сховище так і не було закінчене. Усі три об’єкти та будівельні матеріали на майданчиках не були законсервовані, метал іржавіє і подекуди деформується. Кожна сторона конфлікту має власну версію: замовник вважає, що будівельники самовільно покинули об’єкти, тому з ними розірвали контракти і перестали пускати на арсенали, а Якусевич переконує, що військові їх вигнали у розпал будівництва, анулювавши допуски, - кажуть журналісти.

Повідомляється, що замовник з підрядниками вирішують суперечку у судовому порядку - Міноборони вимагає повернути аванси, Якусевич доводить, що все витрачено на будівництво.

Судова тяганина триває вже два роки і весь цей час будівництво першої черги заморожене. Скільки ще часу займуть суди – незрозуміло, однак чим би вони не скінчилися – найімовірніше, це ніяк не розв'яже проблему ні з будівництвом, ні з грошима, - кажуть у bihus.info.

Журналісти з'ясували, що перша черга будівництва заморожена. Над другою і третьою вже працюють нові підрядники. А строки здачі зсунулися ще на два роки.

Нагадаємо, скандал довкола можливої причетності заступника керівника Офісу президента Олега Татарова до кримінальної справи проти ексдиректора компанії "Укрбуд" Максима Микитася розгорівся ще у 2020 році. Микитась звинуватив Татарова у дезінформації перших осіб держави щодо ситуації з "Укрбудом”.

Більше - у нашому матеріалі: Справа "Укрбуду": Хто покриває корупцію в Офісі президента

Читайте також

1