Міноборони та Генштаб "подарували" 600 мільйонів на управління армією приватній фірмі (відео)

Фірма мала розробити автоматизовану систему керівництва ЗСУ, хоча не спеціалізувалася на таких роботах
Міноборони та Генштаб "подарували" 600 мільйонів на управління армією приватній фірмі (відео)
Військові (Фото: МОУ)
16 Березня 2021, 14:51
читать на русском

Міністерство оборони України та Генштаб України за чотири роки витратили понад 600 млн грн, замовивши у приватного ТОВ "Еверест" систему управління ЗСУ, яку, в результаті, неможливо використовувати в сучасній армії.

Про це йдеться у програмі журналістських розслідувань "Бігус-інфо".

У 2016 році військові замовили ТОВ "Еверест Лімітед" систему управління збройними силами. На розробку витратили 4 роки і 600 млн грн бюджетних коштів. Але аудит виявив у "Дзвоні", саме таку назву отримала система, таку кількість вад і проблем, що його впровадження в армії може виявитися взагалі недоцільним і неможливим, - розповіли журналісти проєкту.

Відповідно до контракту, "Еверест" мав виконати дослідно-конструкторську роботу "ДЗВІН-АС". Її суть полягала у створенні автоматизованої системи центру оперативного керівництва Збройними силами України. "Еверест" мав написати спеціалізований військовий софт і обладнати кілька пунктів управління (штабів і машин) технікою, на якій цей софт працює.

До "ДЗВОНУ" компанія подібного програмного забезпечення не розробляла, її основним видом діяльності була торгівля комп’ютерами, приладдям і готовим софтом. Тому спочатку навіть саме Міноборони дало висновок, що компанія роботу виконати не спроможна. Але за кілька тижнів раптом передумали і контракт таки підписали.

Робота над проєктом тривала 4 роки, за цей час кошторис зростав, адже замовник з підрядником постійно змінювали план і обсяг робіт. Зокрема 12 разів виправляли техзавдання, через що постійно коригували робочо-конструкторську документацію. За одне тільки це коригування, як за окремий шмат робіт, "Евересту" заплатили 115 млн грн (це 20% загальної вартості проєкту). Ще на 255 млн грн вартість "ДЗВОНУ" виросла через те, що чиновники вирішили потроїти кількість пунктів управління, які мав обладнати "Еверест", і замість запланованих 4 комплексів закупили 12.

Читайте також

Влітку 2020 року, за кілька місяців до здачі проєкту, СБУ ініціювало аудиторську перевірку, спочатку фінансову, а потім восени – комплексний аудит проєкту в цілому. Загальний висновок аудиту: софт не відповідає поставленому завданню, відтак подальше використання "Дзвону" може бути взагалі недоцільним, а закупівля аж 12 комплексів нічим не обґрунтована, тож відповідно переплата в 255 мільйонів могла взагалі бути зайвою.

Аудитом встановлено конкретних осіб, які ухвалювали рішення по проєкту і підписували відповідні документи. Офіційно замовником виступало МОУ, воно ж платило гроші по контракту. Однак від початку керували проєктом чиновники Генштабу. Підписав контракт з компанією без досвіду розробки таких систем генерал Володимир Рапко, тодішній начальник військ зв’язку ГШ ЗСУ. Ідея потроїти кількість комплектів і роздути кошторис на зайві 255 млн грн походить із доповіді, яку підготували в Управлінні розвитку автоматизації (тоді під командуванням полковника Віктора Артиховича), доповів її в Генштабі замначальника ГШ ЗСУ генерал Родіон Тимошенко, а погодив – тодішній начальник ГШ ЗСУ Віктор Муженко. Також підписи Рапка й Артиховича стоять під Актами приймання робіт по всіх етапах розробки "ДЗВОНУ" (проєкт виконували, здавали й приймали поетапно). На всіх окрім останнього, оскільки останній – зірвався.

Читайте також

Паралельно до аудиту в жовтні 2020 року підійшли строки здачі проєкту в цілому. До Комісії з приймання увійшли кілька програмістів зі спеціалізованої айтішної спецчастини ЗСУ. Знайшовши низку недоліків, вони відмовилися підписувати загальний протокол і склали окремі думки. Через це приймання зірвалося. Через півроку "Еверест" подав до суду з вимогою прийняти роботу.

У Генштабі запит журналістів про коментар проігнорували. У Міноборони зазначили, що передали матеріали аудиту в ДБР і не можуть прийняти рішення по "Дзвону", доки не завершиться слідство (за даними Bihus.Info наразі в Бюро щонайменше два кримінальні провадження по "Дзвону"). Що ж до "Евересту", то директор фірми Володимир Пастухов то призначав журналістам зустріч, то скасовував, зрештою компанія прислала письмову відповідь, загальний зміст якої зводиться до того, що інформація про недоліки системи неправдива.